Jaký očekáváte zájem o referendum?
Doufáme, že přijde co nejvíce voličů. Proto jsme se snažili, aby bylo referendum vyhlášeno spolu s komunálními volbami. Tím, že komunální volby mívají nejvyšší účast, jevil se tento termín jako ideální. Zastupitelstvo bohužel nakonec rozhodlo, že referendum proběhne v sobotu 22. listopadu. Jsme si vědomi, že v tomto termínu hrozí reálné riziko toho, že tolik voličů k referendu nakonec nedorazí…

Myslíte si, že referendum může něco ohledně plánovaného hypermarketu na místě Tepny změnit? Co případně podle vás?
Referendum je jedním z nástrojů, které mohou přispět k tomu, aby zástavba měla více městský ráz a nevytvářela tak velkou dopravní zátěž.

Co konkrétně otázky znamenají?
I přes poměrně složitou formulaci je smysl otázek vlastně jednoduchý- 1. Pokud se majitel rozhodne k prodeji, má město areál Tepny odkoupit? 2. Má se dodržet územní plán města, který zde předpokládá úplně jiný typ zástavby?

Dle našeho názoru je správná odpověď na obě otázky ano. Samozřejmě, že někteří občané mohou mít na věc jiný názor. V referendu pak může svůj názor vyjádřit každý občan Náchoda.

Co říkáte na částečnou kritiku ohledně smysluplnosti otázek, o kterých se má v referendu rozhodovat?
Samozřejmě, že otázky znějí poněkud složitě. Je to dáno tím, že je pomáhali formulovat právníci. Jistě by bylo lepší, kdyby otázka mohla znít např.: Souhlasíte s výstavbou hypermarketů? Jenže to by se z referenda stala jen anketa, která by neměla žádný právní dopad. Z takové otázky by pro nikoho nevyplýval žádný závazek. Tomu jsme se chtěli vyhnout, proto se ty otázky jeví zdánlivě komplikovaně. Otázka, která se týká územního plánu, zdůrazňuje to, jak by měla vypadat zástavba v daném místě podle výkladové části územního plánu zde je kladen důraz na smíšeném rázu území a blokové zástavbě s tradičním systémem ulic. Domníváme se, že předkládaný investiční záměr tomuto neodpovídá a že samospráva má vstoupit do územního řízení a trvat na tom, aby při výstavbě byly tyto zásady dodrženy. To se zatím nestalo.

Vzhledem k vzneseným námitkám je pravděpodobné, že projekt povolení v prvním kole územního řízení nezíská a vše se pak rozběhne znovu. Dříve či později pak musí příslušné orgány stanovisko občanů i samosprávy zohlednit. Uvidí-li majitel, že cesta k realizaci hypermarketu je takto komplikovaná, může změnit názor a své pozemky městu nakonec odprodat.

Část plochy by mohlo využít přímo město a zbytek by mohl být po zpracování podrobného regulačního plánu po menších částech opět nabídnut investorům. Dostavba celého území by byla jistě záležitostí na delší dobu, ale i v minulosti se města rozrůstala postupně. Protože by šlo ze strany město o poměrně velkou investici, řeší toto další otázka, která má k odkupu vedení města zplnomocnit.

Je zájem, eventuálně je dostatek lidí, které přípravný výbor deleguje do volebních komisí?
Lidi máme, s tímto není žádný problém…

Můžete, prosím, připomenout, proč jste navrhovali referendum?
Proti obřímu hypermarketu v centru vystupujeme nepřetržitě již sedm let od okamžiku, kdy investor poprvé zveřejnil svůj záměr. Vše jsme se snažili nejdříve řešit v rámci samosprávy. Ačkoliv jsme opakovaně byli ujišťováni o tom, že město vyvíjí veškeré zákonné úsilí, aby byla budoucí podoba areálu v zájmu občanů, došlo nakonec z našeho pohledu k přesnému opaku rada města poskytla investorovi městské pozemky pro zásobování kamiony přes Plhovské náměstí a na zastupitelstvu prosadila usnesení, které plánovanou výstavbu hypermarketů v podstatě odsouhlasilo. Sběr podpisů pro referendum pak započal až jako reakce na toto klíčové rozhodnutí.

Pokud by referendum nemělo dostatečnou účast, jakým dalším způsobem chcete proti hypermarketům bojovat?
Domníváme se, že tříhektarové nákupní centrum, které tvoří jen přízemní hala a asfaltové parkoviště, do středu města nepatří a jde přímo proti samotnému smyslu územního plánování (o nedořešených dopravních problémech ani nemluvě). Toto jsme připraveni prokázat i soudní cestou.

Na závěr krátká poznámka - Dnes se rozhoduje o tom, jak bude v příštích padesáti letech vypadat Náchod. Trochu mě mrzí, že se pod nánosem polemiky a kritiky postupně úplně ztrácí samotná podstata celého problému soukromý investor levně koupí pozemky určené především k drobné výrobě (dle starého územního plánu), které jsou v budoucnu určeny hlavně k smíšené zástavbě a integrovanému bydlení (dle nového územního plánu). Celý areál nechá zchátrat a následně zdemoluje. Prosazuje zde totiž realizaci obřího tříhektarového obchodního centra. Všichni se sice shodnou, že dopady na fungování města budou velmi negativní, nicméně za tichého přihlížení samosprávy a úřadů vše v klidu běží. A to je myslím úplně špatně…