Pane Školníku, co pro vás ocenění znamená?
Především uznání smysluplnosti toho, co v Broumově s mojí ženou, celým týmem Agentury pro rozvoj Broumovska (APRB) a mnoha partnery, kteří nám důvěřují, děláme. Jsem přesvědčený, že region jako je Broumovsko má veškeré předpoklady být atraktivním místem nejen pro návštěvníky, kteří zde chtějí strávit svoji dovolenou, ale i pro život.

Kdy jste se rozhodl, že v regionu budete podporovat kulturní a společenské aktivity a přímo je i spoluvytvářet? Co vás vede k angažovanosti, s jakou se tomu věnujete?
Nerozhodl jsem se v nějaký konkrétní okamžik, vše přišlo přirozeně. Nejdříve jsme začali podporovat aktivní lidi v regionu, pak jsme se pustili do vlastních projektů. Pro naši vizi jsme získali významné a trvalé partnery. A co mě k tomu vede? Baví mě to a zdá se, že to dává smysl i ostatním.

Co vám dává energii věnovat se těmto činnostem?
Asi právě to, že mě to baví a naplňuje. Potkávám se s mnoha zajímavými lidmi a snažíme se jejich a naši energii nasměrovat k rozvoji našeho regionu.

Máte nějakou inspiraci v bohaté historii regionu?
Hledí-li člověk do budoucnosti, je vždy možné se v historii inspirovat, a to jak pozitivně, tak negativně. Broumovsko čelilo v dějinách mnoha zkouškám. Bylo významným středověkým sídlem. Městem a regionem prošli nejvýznamnější myslitelé své doby. Bylo úspěšné při rozvoji průmyslového podnikání a místní továrníci byli vzorem v sociálních otázkách. Celou historii provází region benediktini, což je také zajímavý aspekt tohoto kraje a hodnot v něm utvářených. I v těžkých dobách minulého století, v průběhu druhé světové války i po ní, se zde našli hrdinové, kteří si zaslouží náš obdiv a kteří se s dějinným osudem vypořádávali se ctí. Je fascinující, jaké bohatství po sobě naši předci v těchto místech zanechali. A všechny generace ho dodnes udržely.

Proč jste zvolili pro jakéhosi tvůrce dnešního dění zde právě formu APRB?
Ani zde se nejednalo o nějaký sofistikovaný plán. Agentura si na svém začátku dala za cíl být jedním z hybatelů rozvoje a iniciátorem spolupráce mezi různými subjekty a jednotlivci. Za důležité považuji, že jsme iniciovali formulaci vize, která hledí dopředu a nebojí se překážek, které stojí v cestě. Právě kolem této vize vznikají naše projekty a snažíme se v jejím duchu propojovat lidi.

V současné době převádíme některé činnosti na nově zřizované nebo jiné organizace, aby se mohly dále rozšiřovat a posouvat vpřed. Zároveň tím uvolňujeme kapacity na rozvoj Vzdělávacího a kulturního centra Klášter Broumov, který je největším projektem, jaký jsme kdy dělali, ať již náplní, tak i délkou. Snažíme se právě prostřednictvím Vzdělávacího a kulturní centra zahájit něco skutečně trvalého.

Je těžké financovat aktivity, které APRB dělá?
Neznám nikoho, kdo by odpověděl, že financování je jednoduché, peněz je dost a jsou lehce dostupné. Na druhou stranu APRB má ohromnou výhodu, že má své stálé partnery a přispěvatele (převážně z regionu, ale i odjinud), kteří ji podporují pravidelně a na tom se dá stavět. I proto APRB dnes připravuje projekty mezinárodní spolupráce a možnosti jejího financování se tím rozšiřují. Záleží na nás, zda se nám to podaří. Snažíme se financování rozložit do tří pilířů, které zajišťují stabilitu: sponzorské a regionální příspěvky, granty a dotace a vlastní ekonomická činnost. I proto máme sociální firmu, tiskárnu a další provozy.

APRB se stala i terčem kritiky v souvislosti s vámi v roli zastupitele a žádostí APRB o finanční podpor. Co na to říkáte?
Máte pravdu, v minulých volbách jsem kandidoval do místního zastupitelstva s tím, že bych i do této oblasti přenesl své zkušenosti. Agentura tak byla najednou některými vnímána jako politický subjekt, kterým ale není. Nové zastupitelstvo, kde jsem v roli opozičního zastupitele, ale Agenturu nadále podporuje, a to je pro mě důkaz, že naše činnost má pro město a region smysl. Uvítal bych, kdyby spolupráce byla širší, jakkoliv i nyní je na dobré úrovni. Myslím, že roli hrají i drobné strachy a nepochopení role APRB, která usiluje o rozvoj regionu a všech jeho kvalitních složek; nikoliv tedy zánik jakékoliv činnosti, ale její zkvalitnění a rozvoj. Lidé v APRB vědí, že jen spoluprací lze dosáhnout viditelných výsledků.

Budete se po zkušenosti ze zastupitelstva případně dál na nějaké politické úrovni angažovat?
Věřím, že moje lokální politické angažmá nemá na chod Agentury už žádný dopad. Přesto jsem se rozhodl v této oblasti letos nepokračovat. Jak to bude za čtyři nebo osm let se ještě uvidí. Věřím, že tím získám více času na přeměnu Agentury v samostatně fungující a ekonomicky stabilní subjekt, což bude zásadní pro naplňování našich cílů tedy rozvoje Broumovska.

Je to složité a náročné něco takového, co se vám povedlo, vybudovat? Stojí to úsilí, čas, peníze…?
Vybudovat jakoukoliv organizaci stojí úsilí. Přiznávám, že jsem si pomáhal zkušenostmi z podnikání a rozvoje naší firmy a mám mnoho přátel, kteří mi dokázali poradit. Navíc jsem pro tyto aktivity získal svoji ženu, která již mnoho let naplno a prakticky na dobrovolnické bázi pracuje pro Agenturu. Znovu musím zopakovat, že to, co vidíte, není jen moje práce, ale práce kolegů a partnerů. Navíc nepovažuji tento stav za konečný. Budeme se, věřím, dále rozvíjet.

Co považujete za největší úspěch, kterého se vám podařilo v těchto aktivitách dosáhnout?
Na tuto otázku není jedna odpověď. Realizujeme krásné projekty. Hudební festival Za poklady Broumovska má skvělou úroveň, atmosféru i návštěvnický zájem. Galerie Dům upoutala pozornost výtvarného světa České republiky. ArtCafé a letos nově ScienceCafé vítá v broumovském klášteře celou řadu výborných umělců a myslitelů. V rámci budovaného Vzdělávacího a kulturního centra Klášter Broumov rozvíjíme vzdělávací programy environmentálního charakteru, které podporují tvořivost, odvahu a toleranci. Připravujeme řadu odborných projektů na správu hudebnin a knižního fondu kláštera nebo projekt překladu a vydání urbáře z doby baroka. Povedlo se nám do Broumova přivést výstavu z cyklu Orbis Pictus Play Broumovsko, o které, věřím, v nastávajícím roce hodně uslyšíte. Největším úspěchem ale myslím je, že máme řádu stálých partnerů a podporovatelů, kteří naši činnost vnímají jako potřebnou a smysluplnou.

Přišel jste do Broumova z Prahy. Cítíte se být dnes Pražákem, nebo Broumovákem?
Na Broumovsku jsem našel druhý domov, protože doma je člověk tam, kde cvrnkal kuličky. To řekl některý z emigrantů, který o domově hodně přemýšlel, a já ten výrok s úsměvem přebírám. Mám to tady rád a zdůrazňuji, že to znamená především to, že mám rád lidi, kteří zde žijí.

Když jste přišel do Broumova, jaký jste měl z regionu pocit? Kdy jste k němu získal srdečný vztah?
Když jsem před více než 16 lety přišel do Broumova, moc jsem své pocity nestudoval. Bylo mi 24 let a měl jsem na starost naši firmu. V té době jsem byl stále na cestách po Česku i v zahraničí a do Broumova vlastně více či méně dojížděl a užíval si ho spíše jako návštěvník. Lezl jsem po skalách a hodně jezdil na kole. V té době jsem poznal přírodní krásy kraje.

Po dvou letech jsem se do Broumova přestěhoval i se svou ženou a tehdy půlročním synem. Firma začala dobře fungovat a já zde začal trávit více času. Připadalo mi, že potenciál regionu pro návštěvníky není zcela využíván a ještě méně je využíván potenciál pro spokojený místní život, jakkoliv již tehdy jsem cítil v kraji takové „pulsování". Jsem rád, že jsme pak vlastně byli součástí změny, kdy se přestalo říkat, že se tu „nic neděje", což opravdu někteří tvrdili. Potkali jsme mnoho příjemných a houževnatých lidí. Myslím, že postupně měníme více i atmosféru v regionu, který si začíná důvěřovat a dívat se do budoucnosti s optimismem, který je na místě.

Kde byste rád region viděl za deset, dvacet let?
Odpovím citací vize Broumovsko 2029, která vidí sebevědomé Broumovsko stavějící svou budoucnost na pochopení pěti hesel: kořeny, hodnoty, identita, tradice a klid.

„Broumovsko je plné aktivního přístupu k životu. Vychází z místních tradic, hodnot a kořenů, které jsou poznávány, pochopeny a dále rozvíjeny. Je tu vytvořena silná regionální identita obyvatelstva. Struktura místního obyvatelstva překonává zátěže minulého vývoje. Obyvatelé mají vazbu na region. Aktivní regionální patrioti spolupracují a podněcují spolkový komunitní život. Sebevědomí a odpovědní lidé se identifikují s Broumovskem a zůstávají zde žít. Broumovsko je ekonomicky pružné, konkurenceschopné, je zde dostatek pracovních příležitostí a aktivní sféra místních podnikatelských subjektů. Je nastavena dynamická rovnováha mezi výrobními obory, službami a cestovním ruchem. Broumovsko je lákavou destinací pro turisty. Přírodní i kulturněhistorické hodnoty krajiny Broumovska i jeho sídel jsou zachovány a rozvíjeny. Broumovsko je dobře dostupné. Infrastruktura je v souladu s krajinou, jejími hodnotami a tradicí a nenarušuje klidný ráz místního prostředí." Tak takové Broumovsko bych rád viděl a jsem připraven k tomu se svojí ženou přispívat.