Jedenáct současných či bývalých jaroměřských zastupitelů usedne na lavici obviněných během odročeného jednání opět 15. září. Obviněni jsou z důvodu hlasování pro prodej restaurace Kino svět Luďku Čánimu, který za objekt nabídl ze tří nabídek nejméně 430 tisíc korun. Obžaloba je viní z toho, že se měli dopustit trestného činu porušení povinností při správě cizího majetku. Cena nabídnutá nájemcem totiž byla nižší o více než 1,5 milionu korun oproti nabídce nejvyšší. Městu tak mohla podle náměstka státního okresního zástupce Vladimíra Štěpánka prodejem vzniknout škoda milion a sedm set tisíc korun. Obžalovaným hrozí v případě odsouzení trest v rozmezí šesti měsíců až pěti let za mřížemi. Obžaloba klade obviněným za vinu, že nepostupovali podle zákona o obcích a odchylku od ceny obvyklé během jednání o inkriminovaném prodeji řádně nezdůvodnili.

Zastupitelé vinu odmítají s tím, že v celém sedmiletém období před prodejem restaurace proběhly v provozovně kompletní rekonstrukční a opravné práce, které už tehdy financoval právě Luděk Čáni. Nízká cena, nabízená Čánim, byla podle nich kompenzací za investice vložené v průběhu sedmi let do restaurace, které by mu město v případě prodeje někomu jinému muselo zpětně vyplatit.

„Zítra nebo za měsíc nebo kdykoliv jindy bych hlasoval stejně, jako v roce 2008. Na tom nezmění nic jakékoliv rozhodnutí soudu." uvedl starosta města Jiří Klepsa. Dodal: „Menší část těchto nákladů byla započítána proti nájemnému, i přesto rozsah ostatních prací je natolik vysoký, že plně smazává rozdíl s nejvyšší nabídkou. Případná škoda, uplatňovaná Luďkem Čánim by dosahovala minimálně rozdílu mezi nejvyšší a jeho nabídkou." Také petice návštěvníků restaurace a řady místních obyvatel si žádala, aby restauraci získal Luděk Čáni.

Jeden z neúspěšných zájemců Jiří Košťál na diskusním fóru města zpochybnil, že město nazvalo současného majitele nájemcem a poté provozovatelem, ale s městem podle něj žádný smluvní vztah neměl. „Smlouvu s městem o provozování restaurace Kino podepsal pan Adamkovič. Ve smlouvě se zavázal, že do nemovitosti restaurace investuje 540 tisíc korun, a ty si měl takzvaně odbydlet po dobu osmi let provozování," uvedl Košťál.

Podle starosty Klepsy bylo od samého začátku projednávání prodeje všem jasné, že nájemcem restaurace byl pan Adamkovič a druhým účastníkem ve sdružení pan Čáni, který vše financoval. Proto zájemcem o koupi nebyl tehdejší nájemce, nýbrž pan Čáni. K hrubému pochybení města došlo podle starosty v době uzavření nájemního vztahu, tedy už v roce 2001, kdy smlouva zahrnovala předkupní právo. Toto právo nebylo naplněno s ohledem na následné schvalování. „Místo schválení smlouvy zastupitelstvem, došlo pouze ke schválení v radě města. Dalším klíčovým bodem je skutečnost, že na konci tisíciletí se jednalo o naprosto vybydlený prostor bývalou nájemkyní, která neplatila nájem a celou restauraci přivedla do neprovozuschopného stavu. Následovala mnohem větší míra generální opravy, kterou hradili noví provozovatelé restaurace bez finanční účasti města," uvedl starosta. Původně předpokládaná výše oprav tak prý byla několikanásobně překročena.

„…jak mohl pan Čáni investovat do nemovitosti bez nájemní smlouvy, bez živnostenského oprávnění k provozování činnosti v pohostinství, bez dohody o výši investice a jejím umořování, zjednodušeně pan Čáni investoval do cizího, takže buď je trotl, nebo to měl jisté," napsal Jiří Košťál.

Na to starosta reagoval slovy: „Až si pan Košťál nastuduje, co před více než deseti lety znamenalo sdružení fyzických osob, situaci pochopí."

Náchodský okresní soud se bude případem zabývat znovu za pár dnů jednání je odročeno na 15. září.

Koho máme na radnici

VEDENÍ MĚSTA:

Jiří Klepsa, starosta 

František Vrabec, místostarosta 

KDO JE DÁLE V ZASTUPITELSTVU:

Antonín Bret, zvolen za ODS

Jaroslav Harvan, zvolen za KSČM

Josef Horáček, zvolen za ČSSD

Věra Houfová, zvolena za Volba pro město

Petr Kilevník, zvolen za ODS

Milan Libich, zvolen za ODS

Kamil Mach, zvolen za Volba pro město

Vladimír Matys, zvolen za Volba pro město

Marta Mladá, zvolena za ODS

Petr Pálka, zvolen za ČSSD

Ivan Pařízek, zvolen za Volba pro město

Lidmila Rutter, zvolena za Sdružení nestraníků

Jaroslav Vojtěch, zvolen za Sdružení US-DEU, NK Pro naše město

Vlastislav Voříšek, zvolen za KSČM