V pondělí, po vyřešení technických problémů a úpravě terénu pro těžkou techniku, musela poničenou lávku vyzdvihnout specializovaná firma na břeh. Nejprve byl odstraněn kratší díl, který z vody vytáhl pásový bagr. Na delší díl lávky povolali dva velké jeřáby. Ty už si po řádném zajištění na nábřeží a v ulici směrem k mostu se zbytkem lávky hravě poradily. Zbylá část mostu je pro veškerý provoz uzavřena. Následovat bude jeho celkové odstranění.

Starosta Jaroměře Jiří Klepsa uvedl, že v první fázi přijde na řadu zabezpečení mostu a jeho okolí. To proto,aby se tam nedostali žádní lidé a nebyly tak ohroženy jejich životy. V co nejkratším termínu bude následovat celkové odlehčení mostu a jeho zabezpečení proti pádu. Jak mostní konstrukce, tak středový pilíř se nakonec odstraní. „Na původním místě bude postaven most nový. O tom, jaké bude konstrukce a jaký bude mít vzhled, musí rozhodnout zastupitelstvo. Jedinou podmínkou je, že musí být bez středového pilíře. Dnes už není problém takovýto čtyřicetimetrový most postavit. Osobně bych se přiklonil k napodobenině současného mostu," uvedl Jiří Klepsa.

V Jaroměři byl při nynější povodni největším problémem právě spadlý most.

Jinak povodeň žádné větší škody ve městě, ani v okolních spádových obcích nenapáchala. Největší zásluhu na tom mají nově vybudovaná protipovodňová opatření.

„V úterý jsme už povodňovou komisi rozpustili. Po obhlídce města a přilehlých obcí mohu konstatovat, že k žádným větším škodám nedošlo. Nejvíce musím ocenit dokonalou funkčnost protipovodňových opatření, které město před velkou vodou ochránily a investice do jejich stavby se v každém případě vyplatila. Řeka se již vrátila do svého koryta ke svému původnímu stavu. Všechny povodňové pohotovosti se proto odvolaly, a tak se protipovodňové zábrany už včera začaly rozebírat." zhodnotil stav po povodních starosta Jaroměře Jiří Klepsa.