Tento festival se uskuteční v Polici nad Metují již počtvrté. V průběhu dvou měsíců se odehraje v 34 českých městech, Police nad Metují je z nich městem nejmenším. Přesto se po loňském ročníku a v poměru k počtu obyvatel může pochlubit druhou nejvyšší návštěvností. Pro návštěvníky budou připraveny nejen filmy, ale také bohatý doprovodný program.

Letošním tématem je výzva „Praskněte své bubliny". Jde o mentální ochranu, kterou si všichni kolem sebe vytváříme, abychom dokázali přežít ve světě plném zneklidňujících událostí, jež prožíváme takřka v přímém přenosu prostřednictvím médií a sociálních sítí. Výsledkem však není jen ochrana, ale také pasivita a lhostejnost. „Vystoupit ze své bubliny proto vyžaduje nejen osobní odvahu, ale především aktivitu. Právě na to bude letos Jeden svět prostřednictvím dokumentů, ale i doprovodného programu, u diváků apelovat," říká hlavní koordinátorka polického festivalu Marie Hornychová.

Zahájí Cukr blog

Během čtyř dnů bude k vidění celkem 13 dokumentů. Vybranými dokumenty se festival jako každým rokem snaží pokrýt témata, která aktuálně rezonují ve světě, i neobvyklé či hluboké lidské příběhy. „Letošní ročník je výjimečný tím, že jsme se více zaměřili na české režiséry a uvedeme šest tuzemských snímků. Zaujalo nás, že tematicky překračují české prostředí," vysvětluje Marie Hornychová.

Zahajovacím snímkem bude dokument režisérky Andrey Culkové Cukr blog. Režisérka v něm zkoumá závislost naší společnosti na rafinovaném cukru a dospívá k závěru, že cukr může zabíjet. Režisérka se zahájení zúčastní osobně a bude divákům k dispozici v následné debatě. Ve spolupráci s náchodskou prodejnou lokálních potravin jistě potěší tématický raut Jde to i bez cukru.

Filmy a hosté

Po většině dokumentů následují besedy s hosty, které jsou velkým tahákem festivalu. Letos na festival zavítá například český diplomat v Sýrii Petr Tůma a jeho diplomatický kolega a odborník na Blízký východ Lukáš Gjurič.

Oba budou hosty k filmu Bojovníci ze severu, který ukazuje, jak probíhá verbování studentů do islámských jednotek al-Šabáb. „Je to pro nás exkluzivní příležitost. Petr Tůma je uprostřed dění, v zemi která je v tuto chvíli ze třetiny kontrolována Islámským státem a česká ambasáda jedním z mála západních zastoupení, které v Sýrii dosud fungují," říká další z organizátorů festivalu Pavel Pinkava, bývalý diplomat v Bělorusku.

Pozvání přijal také dlouholetý redaktor týdeníku Respekt Jiří Sobota, jenž bude hostem debaty po filmu Válka lží. Dokument odhaluje přiznání iráckého uprchlíka, jehož lži o iráckých továrnách na biologické zbraně pomohly USA zahájit válku v Iráku.

Velmi současné téma přináší snímek Neviditelné vlny zabývající se negativními dopady elektromagnetického záření, které prostupuje náš každodenní prostor. Debata bude patřit dvěma odborníkům: Antonínu Fuksovi ze serveru elektrosensitivita.cz a Lukáši Jelínkovi z národní referenční laboratoře pro neionizojící záření.

Dalšími hosty budou terénní pracovníci Martin Holeček a Veronika Volfová z kolínské nízkoprahové organizace Prostor Plus. Věnují se mimo jiné romským rodinám závislým na drogách a doprovodí proto debatu k filmu Toto a jeho sestry.

Dokument sledující dopady globálního oteplování na životy obyčejných lidí na vzdálených místech světa ThuleTuvalu doplní debata s expertem Hnutí Duha Karlem Polaneckým.

Dalšími hosty budou například režiséři českých snímků: Saša Dlouhý Je nám spolu dobře, Jiří Stejskal Jáma a Veronika Lišková Danielův svět.

Dokument Danielův svět bude k vidění na závěr festivalu. Jedná se zároveň o jednu z největších „bublin", kterou si diváci budou moci prasknout. Jde totiž o otevřenou zpověď mladého muže, který si uvědomí, že ho sexuálně přitahují děti. „Musím říct, že uvedení tohoto filmu bylo největší prasknutou bublinou i pro nás organizátory," dodává Marie Hornychová. „Většina z nás má malé děti a nejdřív jsme si vůbec nedovedli představit, jaké emoce v nás Danielův svět vzbudí."

Další zajímavé dokumenty budou promítnuté bez následné debaty s hosty.

Doprovodný program

V souvislosti s doprovodným programem je třeba zmínit projekci dokumentu Piráti ze Salé o marocké škole nového cirkusu. Nebude chybět ani debata s profesionálním cirkusovým umělcem Adamem Jarchovským či workshop žonglování, který bude probíhat v průběhu neděle v přilehlé školní tělocvičně.

Hlavní událostí doprovodného programu je dozajista tradiční koncert. Na něm benefičně zahraje pražsko-táborské uskupení Please The Trees. Výtěžek koncertu bude věnován šestiletému Janu Kutíkovi z Bukovice na nový vozík. Skupina má též jeden originální zvyk, před každým koncertem zasadí v místě konání strom. I v Polici nad Metují tak jeden nový strom poroste.

Festivalová kavárna

Polický Jeden svět se rozhodl podpořit o. p. s. Pferda a náchodská kavárna Láry Fáry, kteří pomáhají lidem s handicapem získat pracovní a sociální návyky. Jejich klienti budou proto pracovat ve festivalové kavárně, kterou se i letos organizuje ve spolupráci s broumovskou Klášterní kavárnou Café Dientzenhofer.

„Pro klienty Láry Fáry to bude první příležitost v životě vyzkoušet si práci v nechráněném prostředí. Už teď od nich víme, že se na velmi těší," prozrazuje nám terapeutka Pferdy Zuzana Skřičková.

Letošní novinkou je také to, že se polický festival rozhodl připojit ke skupině míst, kde se jakákoli nenávist a nesnášenlivost netrpí, a označit se tak nálepkou Hate Free Zone.

V rámci zahájení festivalu proběhne i vernisáž fotografické výstavy společnosti Člověk v tísni o těch nejchudších z celého světa Lidé na okraji.

K filmům označeným v programu hvězdičkou bude zajištěné hlídání dětí v MC MaMiNa. Samostatnou kapitolou budou projekce na školách, což je nedílnou součástí festivalu. (mp, reh)