„Na výstavbu jezírek je už od loňského roku vydané stavební povolení. V současné době se vypisuje výběrové řízení na dodavatele stavby. Příští týden by se měla schvalovat zadávací dokumentace a následně může proběhnout výběrové řízení. To odhaduji tak na dva měsíce. Pokud vše půjde hladce a podle plánu, tak vidím jako reálný termín zahájení výstavby začátek letošního léta," informoval starosta České Skalice Martin Staněk.

Připravovaný projekt za patnáct milionů korun bude šetrný k životnímu prostředí.

Půjde o přírodní koupaliště, kde stěny i dno bazénu jsou potaženy zelenkavou fólií, která zvýrazňuje přírodní zbarvení vody. Koupaliště využije přírodních funkcí rostlin a živočichů. Voda bude čištěna bez přidání chemických a desinfekčních přípravků. Nevypouští se, ale cirkuluje a opět se čistí v uzavřeném okruhu.

Vodu budou čistit speciální rostliny

„O čistotu vody se postarají speciální rostliny, které budou v oddělených regeneračních nádržích, kam „špinavá" voda poputuje pomocí čerpadel. Zde proběhne přes kořeny rostlin přirozený čisticí proces a malým potůčkem už odtéká čistá voda zpět do koupací nádrže. Systém bude vybaven také sběrači mechanických nečistot," vysvětlil Milan Barták ze společnosti, která se projektem na koupací biotopy zabývala.

Projektová dokumentace zahrnuje také šatny, umývárny, WC a zázemí.

„Stavba má být dokončena asi do šesti až sedmi měsíců od zahájení. Následně ale musí začít fungovat samotný biotop. Než se tento proces biologického čištění nastartuje, tak to potrvá zhruba jeden rok. Je potřebné nejprve nechat vyrůst rostliny do dostatečné zralosti, aby byly účinné. Zkušební provoz v omezeném režimu by ale příští rok měl být zahájen," vysvětlil Martin Staněk.

Čistící nádrže s biotopem se budou budovat v místě, kde dnes stojí minigolf. Samotný areál bude umístěn do prostoru po cestou, směrem k letnímu kinu a vodní ploše přehrady. K dispozici budou dvě koupací vodní plochy, které budou sloužit návštěvníkům. Koupací plocha bude velká asi dva tisíce metrů čtverečných a rozdělená bude na plochu pro plavce i neplavce.

„Vybudováním očekáváme, že se odstraní hlavní problém, který máme v letním období s tím, že ze všech stran jen slyšíme o nevhodnosti vody v přehradě ke koupání. To odrazuje návštěvníky i turisty. Mělo by to také podpořit návštěvnost regionu, ale i samotného kempu. Když bude chodit více návštěvníků, tak se zvýší i tržby ve všech službách," míní starosta.

Vše navazuje i na projekt připravovaných cyklostezek, kde hlavní uzel křižovatka bude od kempu vzdálená asi dvě stě metrů. Připravuje se tak i vybudování zázemí, například parkoviště a místo pro odpočinek cyklistů.

"Očekáváme, že by tím mohl nastat obrat v pobytech návštěvníků. Dříve jezdili na delší čas a u přehrady se rekreovali. Díky špatné kvalitě vody v nádrži a nemožnosti koupání, se postupně pobyty v kempu zkrátily v průměru na dva až dva a půl dne. Turisté si tak objedou památky v okolí a pokračují dál. Rekreace a odpočinek už dnes na Rozkoši díky špatné vodě není. Věříme, že se to ale změní," vysvětlil starosta.

Stavbu bude financovat město

Celý projekt bude město realizovat z vlastních prostředků. Město si podalo na kraj také žádost o dotaci. Ta se má projednávat během března.

Do České Skalice se přijel podívat také hejtman Lubomír Franc, který při setkání se starostou Martinem Staňkem tomuto projektu slíbil podporu kraje. Bude to prý první projekt tohoto druhu v Královéhradeckém kraji.

„Kraj se snaží okolí Rozkoše oživit. My už jsme se podíleli na vybudování cyklostezky, budeme tu spolupracovat dál s Dobrovolným svazkem obcí, který se zde ustavil, na dalších cyklostezkách a na využití Babiččina údolí. Takže mám radost, že koupací jezírka jsou ve velmi reálné fázi a věřím, že příští letní sezónu už budou sloužit veřejnosti," uvedl hejtman a ještě dodal: „Já tento projekt považuji za zajímavý příklad i pro mnoho měst a obcí, že se něco takového dá za relativně malou cenu udělat, protože postavit nové koupaliště je podstatně dražší."