Sobota 26. září přinese rekonstrukci dvou bitev, ve kterých bojovali českoslovenští legionáři. „Návštěvníci uvidí dvě bojové ukázky. V deset hodin dopoledne je na programu bitva v Haliči, což je téma východní fronty. Ve dvě hodiny začne rekonstrukce bitvy u Arrasu, která se odehrála v květnu 1915. Simulací se zúčastní vojáci z Česka i ze zahraničí, v každé rekonstrukci účinkuje na sto dvacet vojáků, dále tam budou kulomety a obrněné auto," uvedl Jiří Charfreitag z Československé obce legionářské.

Mezinárodní setkání klubů vojenské historie a zájmových spolků potrvá až do neděle. „Je to skutečně unikátní akce. Nechali jsme se inspirovat tradicemi z Anglie, Belgie nebo třeba Francie. Letošní ročník je úplně první, setkání by se potom měla konat každé dva roky," sdělil Lukáš Hudák ze spolku Ochránci památek pevnosti Josefov.

Na nedělní dopoledne si pořadatelé připravili odborné přednášky. Odpoledne bude patřit dělostřeleckým kanónům z let 1780 až 1945. „Dělostřelecký meeting je v České republice jediný svého druhu, příchozí uvidí střelbu z kanónů od dob husitských přes napoleonské až po ukázky děl z druhé světové války," řekl Hudák.

Zpřístupněné budou i prostory, kam se běžně turisté nepodívají. „Budou otevřené hradební prostory včetně Bastionu no. IX a s průvodcem si mohou návštěvníci prohlédnout vojenskou nemocnici a kasárny, do kterých je přístup pouze několikrát do roka," dodal Hudák. Jedinečná je také výstava v Traxlerově sýpce, kde budou k vidění originály plánů projektové dokumentace pevnosti a expozice vojenského polního lékařství.

Vstupné na oba dva dny stojí padesát korun. (ik)