Podle správce parku Břeňka Michálka jsou bobři schopní úplně převzít vládu nad územím. „Hodně si zakládáme na zavlažovacím systému, kterým celý park zavlažujeme a tím v něm povzbuzujeme život. Bobr to dokáže také, ale už by to bylo mimo naši kontrolu a mohlo by to kolidovat se zemědělskou činností," přiznává Břeněk Michálek a vysvětluje, že na loukách stále probíhá luční hospodaření a právě díky zavlažovacímu systému je možné se zemědělcům přizpůsobit a území podle jejich potřeby i vysušit.

„Z tohoto pohledu se dají očekávat problémy, ale jinak jsme samozřejmě rádi, že se původní živočichové vracejí do české krajiny. Jen se s nimi musíme naučit žít," říká Michálek.

Dodává také, že se ochranáři musí s případnou aktivitou bobrů, která může jít proti jejich snahám, vyrovnat. Rozhodně ale nechtějí bobry likvidovat.

„Vyčkáme, jak na výskyt bobra budou pohlížet ostatní instituce, například Povodí Labe. Bobři jsou totiž schopní norovat a převádět vodu z jednoho toku do druhého. V území nad Jaroměří je také hodně elektrárníků a každý potřebuje vodu na tu svou turbínu," poznamenává správce parku. Vzápětí ale dodává, že se zatím jedná pouze o spekulace, k ničemu takovému ještě nedošlo. Není ani jisté, jestli se bobři v parku usadí natrvalo.

„My proti proti bobrům bojovat nebudeme. Jsme rádi, že se tady objevili a je možné, že se ani nebudou moc množit. Slyšel jsem o územích, kde žijí ve stabilní populaci, nemnoží se a ani nepáchají velké škody," popisuje Břeněk Michálek. Nyní tedy záleží na tom, jak se bobrům bude u starého koryta řeky Metuje líbit a dařit. Zatím se jejich pobytové znaky ohryzy či skluzavky do vody objevily na úseku několika kilometrů.

Do Ptačího parku Josefovské louky se bobr nastěhoval teprve před pár dny, ale už před několika měsíci se vyskytoval nad obcí Šestajovice. Na přítomnost tohoto hlodavce upozornili ochranáře už i myslivci. Není tedy úplně známo, jak dlouho se bobři na Metuji zdržují, ale podle ochranářů to bude méně než jeden rok.

Zajímavostí je, že v Ptačím parku na bobra čekali už několik let. „Nejbližší lokalita jeho výskytu byla na Orlici u Třebechovic. Říkali jsme si, že k nám za čas doputují, ale mysleli jsme, že to bude mnohem dříve," přiznává správce parku.

Ten, kdo by chtěl bobra evropského v parku pozorovat, by měl přijít brzy ráno nebo navečer, kdy jsou hlodavci aktivní. Podél staré Metuje je vysekaná stezka, kde je největší šance tohoto až metr velkého a zavalitého hlodavce s hustou srstí a dlouhým plochým ocasem spatřit.