Jan Meier.

JAN MEIER
vedoucí Městské knihovny v Broumově

Když Parlament odsouhlasil přímou volbu, dost mě to překvapilo, kapři si svůj rybník běžně nevypouštějí. (Na druhé straně bych se divil, kdyby zástupci lidu nevěděli, co činí.) Moc si od přímé volby neslibuji. Místo lobbistů s igelitkami bankovek, se budou za kandidáty bít PR agentury a média, nejspíš obtěžkaní stejným nákladem. Historický posun to rozhodně nebude, ale je to lepší než se mezi sebou mlátit nebo nechat rozhodnout politbyro. Pokud jde o frašku, nerad bych snižoval tradiční divadelní formy; v zemi, kde první prezident je absurdní dramatik a druhý absurdní ekonom, je možné úplně všechno.

Hana Heinzelová.

HANA HEINZELOVÁ
vedoucí Správy CHKO Broumovsko

Výsledkem přímé volby prezidenta se nechám překvapit. V obecné rovině jsem pro přímou volbu. Výsledek bude záležet na kvalitě jednotlivých prezidentských kandidátů. Považuji za důležité, aby se o prezidentský úřad ucházely osobnosti s konzistentními názory a vysokým morálním kreditem.

Václav Sádlo.

VÁCLAV SÁDLO
ředitel Regionálního muzea v Náchodě

Dle mého názoru to vyjde nastejno. V obou případech hrozí, že se do čela dostanou populisté nebo ti, co si umějí vytvořit ten „správný" mediální obraz.(red)