Jeho cílem je získávat a především realizovat náměty občanů na zlepšení kvality života v místě jejich bydliště i v jeho okolí.

Podle slov předsedy sdružení Josefa Hejnyše byl prvním impulsem k založení nového spolku okamžik, při němž se parta dobrovolníků pustila do oprav zdevastovaných povalových chodníků v Kovářově rokli v Broumovských stěnách. Již tehdy se na realizaci tohoto projektu ztěžka sháněly peníze. Myšlenka vytvořit nějaké sdružení, jež bude finance získávat na tyto potřeby snadněji, proto brzy přešla ve skutečnost.

„Oprava turistických cest je v současné době také hlavní náplní našeho sdružení. Jsme toho názoru, že náš kraj má svým návštěvníkům co nabídnout. Není ale dobrou vizitkou, pokud výletníci chodí po rozpadlých lávkách a schodech, po cestách, kde není kudy projít pěšky nebo projet na kole. Chceme se proto věnovat nyní hlavně údržbě tras, ale samozřejmě také mnohému dalšímu,“ informoval nás Josef Hejnyš a doplnil, že sdružení dále podalo třeba žádost o finanční příspěvek na vybudování příměstského ekocentra. Pokud uspěje, tak by v příštím roce členové Julinky provedli úpravy prostředí kolem rybníčků u cihelny.

„Rádi bychom ve zmíněné lokalitě například umístili lavičky, informační panel a vysázeli i nové stromy. O místo bychom se chtěli starat tak, aby bylo hezkým prostředím k procházkám, k odpočinku a dalo se využít třeba i pro školu k hodinám přírodopisu,“ uvedl Hejnyš.

V současné době, kdy se už pomalu blíží zimní období, se Julinka spíše než samotné realizaci různých akcí, bude věnovat hlavně přípravám. Ty budou spočívat především v hledání různých dotací a také ve shromažďování nápadů na další činnost. Vítáni budou samozřejmě kdykoliv i noví členové, kteří mají nejen dobré nápady, ale jsou ochotni pořádně přiložit ruku k dílu. „Zájemci o členství v Julince musí být starší 15 let. Přihlašovat se mohou na mé e-mailové adrese: josef.hejnys@tiscali.cz,“ vyzývá občany předseda sdružení.

(Zuzana Kubečková)