Jak informovala Renata Jirmanová z odboru školství Městského úřadu v Náchodě, největší zájem je každoročně o Základní školu Komenského, jelikož je v centru města.

„Základní škola Komenského nabízí například rozšířenou výuku matematiky, škola T. G. Masaryka se zase snaží podchytit nadané děti, škola na Plhově je zaměřená pro sportovně nadané děti. Ve spádových lokalitách, jako je Babí, Běloves a Staré Město, naplní třídy děti bydlící v blízkém okolí. Termíny zápisů a znalosti dětí u zápisu si stanovují sami ředitelé škol. V letošním roce přijde k zápisu okolo dvou set dětí, což naplní první třídy všech škol, jichž jsme zřizovatelé," doplnila Jirmanová.

V Novém Městě nad Metují očekávají, že k zápisu do prvních tříd přijde okolo stovky dětí. Tam si vybrali hned první možný termín pro zápisy, a to tento čtvrtek a pátek. Po dohodě ředitelů na všech školách je stejný. Ve městě jsou tři základní školy a v novém školním roce se plánuje pět prvních tříd.

Děti se snaží umístit rovnoměrně

„Jsme zřizovatelem základních škol Komenského, Malecí a v Krčíně. Děti se snažíme rozmístit rovnoměrně tak, aby nebyla jedna třída přeplněná a druhá poloprázdná. O tom, kam umístí své dítě, ale rozhodují rodiče. Jen se v případě potřeby snažíme domluvit se s nimi. Co by měly děti znát, to si určují sami učitelé, kteří mají v oboru dlouholeté zkušenosti. V případě, že dítě není pro nástup do školy zralé, tak můžeme rodičům doporučit odklad, ale žádost si už podávají sami na doporučení lékaře nebo psychologa. Na to mají čas do konce května," uvedl vedoucí odboru školství v Novém Městě nad Metují Václav Kupka.

V Broumově si mají rodiče možnost vybrat ze dvou základních škol, které stojí nedaleko od sebe. Jak informovala Jana Rousková z odboru školství, zájem o obě školy je rovnoměrný a v letošním roce očekávají okolo stovky dětí, které nastoupí do prvních tříd.

„Základní škola Masarykova nabízí navíc výuku anglického jazyka od první třídy. Základní škola Hradební je zase školou s dlouholetou tradicí," doplnila Rousková.