Zlomek jedinců má o své budoucnosti už jisté představy, ale většina školáků ještě tak jasné cíle nemá a v současné době se intenzivně zabývají tím, co by po zbytek života chtěli dělat. Pomocným vodítkem k dalšímu rozhodování jim mohla být nedávná prezentace středních škol z celého Královéhradeckého kraje v Náchodě, která nebyla jen strohou nabídkou prospektů, ale reálnou ukázkou studentů, kteří představovali své výrobky a znalosti nabyté na konkrétní škole.

Vybírat bylo opravdu z čeho. V dvoudenní prezentaci se představila padesátka škol a všichni školáci se dozvěděli vše, co je o daném oboru zajímalo, a většině to pomohlo při dalším rozhodování o následném studiu.

„Zaujalo mně velké množství škol, které se tady prezentují. Je to docela dobrý výběr. Zatím ale rozhodnutý nejsem a přemýšlím, kam po základce půjdu. Nabral jsem jsem si materiály od škol, které mě zaujaly, a doma je budu studovat. Snad si vyberu dobře," svěřil se Karel Žid, který navštěvuje základní školu v Hronově.

O svém dalším studiu a povolání není rozhodnutá ani Anna Janoušková z Broumova. „Je hodně škol, které se mi líbí, ale zatím jsem si nevybrala. Mám nabrané materiály, a tak budu přemýšlet, co si zvolím za školu," uvedla Janoušková. Téměř rozhodnutá je už její spolužačka Monika Hytschlová. „Zaujala mně zdravotní škola v Trutnově, ale ještě přemýšlím o gymnáziu. Ještě se budu rozmýšlet nad prospekty škol," svěřila se Monika Hytschlová z Broumova.

To Václav Malich z Broumova má jasně vyměřený cíl. „K dalšímu studiu jsem si vybral obchodní akademii v Hradci Králové. Tedy není to ještě na sto procent, ale asi to tak dopadne. Potom bych chtěl pokračovat na konzervatoři v Praze, to je můj sen a cíl," řekl s přesvědčením Václav Malich.

Řadu novinek a lákavých pobídek nabízejí i školy, které tak bojují o studenty, jichž je v současné době nedostatek.

Motivace pro studenty

Například Střední škola oděvní, služeb a ekonomiky v Červeném Kostelci nabízí od nového školního roku pro úspěšné studenty prospěchová stipendia. Na základě prospěchu, kde student musí dosáhnout průměru do 1,75, se bude jejich výše pohybovat od čtyři set do třinácti set korun a budou vyplácena vždy na konci pololetí.

„Aby škola byla atraktivní pro studenty, tak se obory rozšířily o podnikání a ekonomiku a veřejně správní obor. Velký zájem je o modelářství, které je umělecky zaměřené a studují jej budoucí módní návrhářky. Na škole funguje také fiktivní firma, která má úspěchy a děti jsou pro tento projekt nadšené a daří se jim. Škola je prozatím funkční a života schopná, děti máme, i když je jich čím dál méně. Úspěšné jsou především švadleny, které studovaly na naší škole. Otevírají si vlastní salóny a jedna byla tak úspěšná, že šila kostýmy pro Star Dance," pochlubila se Eva Bergmanová, učitelka ze Střední školy oděvní.

Uplatnění prý najdou absolventi Střední školy řemeslné v Jaroměři, kde nabízejí šest učebních oborů a dva s uměleckým zaměřením.

„Dětí máme v současné době dostatek a třídy se nám daří naplnit. O řemesla začíná být zájem, jelikož staří ubývají, a tak bude potřeba nahradit je mladými. Všichni naši studenti najdou po škole uplatnění, většinou chodí žáci kteří k danému oboru mají blízko a baví je to. Jsme jediné učiliště v republice, které má vlastní statek. Tam mají studenti výhodu, že si vše vyzkouší v praxi. Každoročně se účastníme kovářského svátku na Helfštýně, odkud si studenti vozí vždy čelní umístění," řekla o škole Kamila Havrdová, vedoucí vychovatelka.

S nedostatkem dětí zápasí Střední průmyslová škola v Novém Městě nad Metují. „Studentů máme nedostatek, jelikož jsou slabé ročníky, a tak o každého bojujeme jako i na dalších školách. Průmyslová škola spojená s učňákem a nabízíme spoustu maturitních i učebních oborů. U studijních oborů si je možné ve třetím ročníku vybrat zaměření, což je pro studenty zajímavé. Nabízíme také spoustu mimoškolních aktivit, studenti jezdí po soutěžích a mají dobré výsledky především v matematice," informoval Radek Ehl, učitel.