Bezpečnostní kamery střeží od listopadu tři důležité křižovatky a jejich okolí na Tanvaldsku. Dvě se nacházejí v Kořenově a další kamera je u oblíbené sjezdovky v Desné - Černé Říčce. Řekl to desenský starosta Marek Pieter.

"V Černé Říčce pohyblivá kamera zabírá kromě parkoviště u vleku také křižovatku, odkud se jezdí k přehradě Souš, do Kořenova - Polubného a dolů do Desné k mezinárodní silnici E65," uvedl Pieter.

Na parkovišti u vleku v Černé Říčce se v minulosti ztratila turistům drahá auta. Například na konci roku 2005 tam pachatelé ukradli Volkswagen Transporter pětičlenné rodině. Řidič zaparkoval a s manželkou a třemi dětmi si šel prohlédnout sjezdovku. Když se za 20 minut vrátili, auto i s lyžemi a dalšími věcmi bylo pryč. Škoda se blížila k 600.000 korun.

V Kořenově kamery sledují dvě důležité křižovatky - v Příchovicích je u motorestu Beseda a v Polubném u kostela. V Polubném mimo jiné vidí všechny vozy, odjíždějící z turisticky vyhledávané osady Jizerka. "Obě kamery určitě přispějí k větší bezpečnosti rekreantů a stálých obyvatel v Kořenově," podotkl místostarosta Stanislav Pelc.

Podle Pietera šlo již o druhou etapu zavádění bezpečnostního kamerového systému na Tanvaldsku. Kromě tří pevných kamer začala policistům k monitorování kriminalitou ohrožených oblastí sloužit také přenosná kamera. Na rozhledně Štěpánka vzniklo zařízení na přenos signálu z bezpečnostních kamer do dispečinku na policejním oddělení v Tanvaldě.

Náklady na druhou etapu dosáhly 1.070.000 korun, Kořenov na ni dal bezmála 160.000 a Desná necelých 80.000. Zbylé peníze přišly od ministerstva vnitra z Programu prevence kriminality. "V první etapě se umístily dvě kamery do Tanvaldu - na kruhovou křižovatku s výjezdy na Prahu a Liberec a na křižovatku u kina.

Do Desné jsme obdrželi kameru na křižovatku v centru města. Hlídá mezinárodní silnici E65 a vozovky do rekreační oblasti poblíž skokanských můstků a do Albrechtic v Jizerských horách," konstatoval Pieter.

Na Jablonecku se během uplynulé zimy ztratilo přes 100 aut, většina zmizela právě v Jizerských horách. Tam, kde fungují bezpečnostní kamery, však krádeže téměř vymizely. Kamery sledují i vjezdy a výjezdy do obcí a dokážou odhalit fingované krádeže, které slouží k pojistným podvodům.