Obec Božanov na Broumovsku leží v Chráněné krajinné oblasti. Vodovod zde sice mají a provádějí na něm postupné rekonstrukce, ale kanalizace tady stále chybí. Jak nám včera sdělil starosta Karel Rejchrt, novela zákona o odpadních vodách jeho obci poněkud zaskočila.


„Musím říct, že jsme nebyli připraveni. Tvrdilo se nám, že obec do dvou tisíc obyvatel kanalizaci mít nemusí. Nyní se to však změnilo. Pokud v obci kanalizace nebude, bude muset mít každá domácnost vlastní čistírnu odpadních vod,“ uvedl božanovský starosta. Případná centrální čistička v obci by podle něj byla ekonomickým šílenstvím. Nic rovněž neřeší vybudování kanalizace ve středové části obce, kde je největší koncentrace obyvatel. „Sice by platili vodné i stočné, ale byli by zároveň zvýhodněni před ostatními domácnostmi,“ tvrdí Rejchrt, který zatím neví, jak se bude celá věc řešit. V tomto ohledu se bude muset nad kanalizací zamyslet zastupitelé této obce.


Starosta Rejchrt si myslí, že se 350 obyvatelům i bez kanalizace žije v obci dobře. „Zlepšila se kvalita vody v potoce, kde žijí zase ryby a jiní živočichové, kteří tady v minulosti chyběli. Občané mají septiky nebo různá zařízení, která kanalizaci nahrazují,“ vysvětluje starosta Božanova a dodává, že v minulosti si státní statky dělaly co chtěly a mnohdy se podobné stavby budovaly i bez stavebního povolení.


Před stavbou kanalizace nyní stojí ve svých příměstských částech také Červený Kostelec. Ve městě samotném je nová kanalizace vybudována již několik roků a šlo patrně o nejrozsáhlejší investici v historii. Náklady dosáhly přibližně 170 milionů korun.

Kanalizace začíná být aktuální nutností, města a obce se na výstavbu připravují

Olešnice, Bohdašín, Stolín – Mstětín a ulice bratří Čapků ve Lhotě, to jsou příměstské části Červeného Kostelce, kde se připravuje výstavba nové kanalizace. Město v této souvislosti spoléhá na evropské peníze, protože tato rozsáhlá akce si vyžádá několik desítek milionů korun.


Jenom za projekty, které se v současné době připravují, bude utraceno řádově 1,3 milionu korun. „Rádi bychom to v letošním roce připravili do takového stadia, abychom mohli zažádat o peníze z evropských fondů,“ potvrdil nám místostarosta Karel Cejnar. Ten uvedl, že se v této věci stále jedná a město by rádo žadost o peníze podalo pro všechny příměstské části zároveň. Místostarosta je občanem Olešnice, takže ví, jak se tamním lidem bez kanalizace žije. „Dosud s tím nebyl žádný vážný problém. Existují septiky a trativody. Jsme si však vědomi toho, že se musí situace změnit a že nároky na životní prostředí stále stoupají,“ upozornil Cejnar. Samotný Červený Kostelec je městskou kanalizací vybaven už několik roků a vlastní společnost Voda. Ta se stará nejen o čistírnu odpadních vod ležící na okraji města, ale také o vodní a odpadové hospodářství. Právě příměstské části, až v nich bude kanalizace vybudována, budou napojeny na tuto čistírnu. „Bohužel máme problémy s pozemky kudy by měla nová kanalizace jít. Lidé se tomu totiž dost brání a neuvědomují si, že absence kanalizace má negativní dopad na životní prostředí, což si mnozí, kteří dělají problémy, příliš neuvědomují,“ dodal místostarosta.


Velkým problémem je chybějící kanalizace v severní části Husova náměstí v České Skalici. Řadu let vedou od zadního traktu domů většinou umělohmotné trativody po svahu směrem k řece Úpě. Právě v těchto místech kromě několika septiků kanalizace zcela chybí a různě pospojované roury nejsou vůbec dobrým příkladem pro ochranu životního prostředí. „Vytvořili jsme program nazvaný Odkanalizování aglomerace Česká Skalice. Jeho součástí je čistírna odpadních vod s dostatečnou kapacitou, která již městu slouží,“ prohlásil místostarosta Josef Daňsa. V současné době kanalizace chybí v příměstských částech Zájezd, Spyta, Zlíč, v severní části náměsti a v ulicích Podhradní, Nyklíčkova a Jiráskova. Projekty k územnímu řízení jsou už vypracovány. Také Česká Skalice v tomto směru využije možnosti získání evropských peněz. „Určitě nás netěší, že z některých domů na náměstí jdou odpadní vody po svahu k řece. To se musí řešit. S výstavbou kanalizace, která přjde na přibližně 60 milionů korun a 80 až 90 procent se dá získat z evropských fondů, počítáme v letech 2009 až 2010. Nyní probíhají přípravné práce,“ prozradil místostarosta Daňsa. Ten nevylučuje, že se na čistírnu odpadních vod připojí i okolní obce nebo jejich části jako například Žernov, Chvalkovice, Studnice, Velký Třebešov, Provodov, Kleny a možná také Říkov, který zatím neprojevil zájem.