O vládu nad Náchodem po další čtyři roky se při říjnových komunálních volbách utká celkem devět stran či uskupení. Je to definitivně jasné po uplynutí zákonné lhůty, která vypršela v sobotu a v jejímž termínu příslušní úředníci přezkoumávali kandidátky a ověřovali jejich pravost, strany pak mohly doplňovat potřebné.

Kandidátní listiny do zastupitelstva města podalo celkem deset volebních stran, což bylo o jednu více než při volbách v roce 2010. Jednu však úředníci při přezkoumávání vyškrty. „Devět kandidátek bylo zaregistrováno a jedna kandidátní listina byla odmítnuta, protože nesplňovala zákonné náležitosti," uvedla mluvčí městského úřadu Nina Adlof. Šlo o kandidátku, na které byla pouze jedna osoba, nominovaná jedním uskupením.

Kandidátky v Náchodě nejsou černobílé, jsou na nich lidé všech možných profesí. Do zastupitelstva kandiduje třeba i devětadvacetiletý kouzelník Jan Tomeš, tedy kouzelník Tommy, a to za TOP 09. Zdalipak bude čarovat, aby se do zastupitelstva dostal? Na tuto otázku odpovídá: „Tak určitě… (se smíchem, a dále vážně, pozn. red.). Vše se skládá z malých střípků, na kterých od začátku mé kariéry pracuji. Teď už záleží na našich občanech. Svým kouzelnickým umem mohu pomoct ke ztrátě ostatních volebních lístků (opět smích)."

O křeslo v zastupitelstvu ze třetího místa kandidátky KDU-ČSL zabojuje i místopředseda vlády a celorepublikový šéf strany Pavel Bělobrádek, který je nyní také řadovým náchodským zastupitelem a v minulých komunálních volbách byl lídrem kandidátky. Hodně náchodských obyvatel mu dalo preferenční hlasy třeba i při uplynulých komunálních a parlamentních volbách, zdejší volební výsledek strany byl nadprůměrný.

„Uvažoval jsem, zda pokračovat ve funkci zastupitele. Myslel jsem si, že kandidátku podpořím z nižšího místa, ale kolegové rozhodli, že třetí místo bude důstojné, abych kandidoval," sdělil Deníku Pavel Bělobrádek.

Znovu Birke

O křeslo starosty bude znovu usilovat Jan Birke. Obhajovat post starosty se prý rozhodl proto, že cítil podporu Náchoďáků. „Chci také pokračovat v započaté práci a projekty, u kterých se to ještě nepodařilo, dotáhnout do konce," řekl Birke, který za priority nyní považuje například revitalizaci celého zámeckého kopce či pokračování v úpravách silničního průtahu městem a řešení dopravy.

Na kandidátce ČSSD je spolu s ním například lékař, policistka, důchodkyně, řidič, úředník, vedoucí prodejny, student, učitelka, podnikatel, ale i nezaměstnaná, pokladní či invalidní důchodce. Z šestého místa na kandidátce ČSSD chce do zastupitelstva náchodský filmař a producent Tomáš Magnusek.

O post starosty budou v Náchodě bojovat i dvě ženy. KDU-ČSL vysílá na prvním místě kandidátky zastupitelku Pavlu Maršíkovou. Spolu s ní je na listině například místopředseda vlády Bělobrádek, truhlář, zdravotní sestra, živnostníci, architekt nebo ředitel farní charity.

Druhou ženou, která je lídryní kandidátky, je poslankyně Soňa Marková za KSČM. Na kandidátce je s ní dále třeba předseda odborů, elektromontér, důchodce, kuchařka, učitelka, strážná, pokojská, skladník, poštovní pracovnice, zedník, dělníci či důchodci.

Nezávislé kandidáty a Stranu zelených s podporou LES vede do voleb Michal Kudrnáč, projektový manažer. Na kandidátce je třeba i zubařka, učitel gymnázia, majitelka knihkupectví, antikvář, kapelnice romského folklorního souboru, emeritní farář, výtvarník a další profese. V čele ODS stojí Marek Milan, jednatel stavební společnosti. Za stranu, která držela starostenský post v bývalých volebních obdobích, kandidují dále třeba lékař, majitelka svatební a společenské agentury, učitelka, studenti, pokojská, ženy na mateřské, důchodci.

I ředitel Technických služeb

Průřez spektrem povolání nabízí vesměs všechny kandidátky, například i Patrioti města Náchoda – sdružení Strany svobodných občanů, Patriotů a nezávislých kandidátů. Sdružení vede do voleb současný místostarosta Tomáš Šubert. Na kandidátce je třeba i ředitel zdejších Technických služeb. Starostové a nezávislé vede do voleb z prvního místa kandidátky pedagog František Majer, na pátém místě je pak někdejší místostarosta Jaroslav Rohulán, dále za uskupení kandiduje i předsedkyně krajské unie sportu a další.

V čele kandidátky TOP 09 stojí Aleš Cabicar, který na kandidátce uvádí povolání radní města Náchoda, předseda představenstva Beránek Náchod a pořadatel CIAF. Dále je s ním na kandidátní listině ředitelka zdejší obchodní akademie, oční lékařka, architekt, servírka a další profese.

Současná místostarostka Drahomíra Benešová z TOP 09 už o místo ve vedení radnice usilovat nebude. Lídrem kandidátky hnutí Východočeši, obdoba dnešní SNK –ED a VV, je Karel Petránek, vydavatel. Na listině je dále například výtvarník, badatel, redioamatér, domovník a další povolání.

V čele náchodské radnice nyní stojí čtyřkoalice ČSSD, TOP 09, Patriotů a koalice SNK – ED a VV. ČSSD v Náchodě získala ve volbách v roce 2010 18,43 procenta hlasů, druhá byla ODS a třetí Patrioti . Na čtvrtém místě skončila TOP 09, pátá byla koalice KDU-ČSL a nestraníků. Šesté místo obsadila KSČM následovaná koalicí SNK ED a Věcí veřejných. Osmé bylo Sdružení „NSK" a deváté Sdružení SZ. Voleb se zúčastnilo 41,76 procenta voličů.