Oslava dne dětí se koná i ve znamení oslav pětadvaceti let od podpisu smlouvy o partnerství mezi Novým Městem nad Metují a německým městem Hilden. Právě z Německa tradice Kinderfestu pochází.

Taneční a hudební vystoupení

Součástí programu budou nejenom soutěže a atrakce pro děti, ale i různá taneční či hudební vystoupení sborů a sborečků na pódiu. Dohromady bude na náměstí téměř čtyřicet různých stanovišť. Bude se zde třeba malovat na obličej, budou zde skákací hrady, přímo na náměstí si bude možno prohlédnout letadlo, soutěžit s hasiči. Hasičský žebřík, který novoměstští hasiči dostali před časem od Hildenu, bude odvážné zájemce z řad děti vyvážet do výšky.

Čemu se pořadatelé snažili vyhnout, to jsou pouťoviny. „Snažili jsme se naopak zapojit místní spolky, místní organizace a nechceme na té oslavě mít pouťové komerční stánky. Všechno to bude na dobrovolné bázi a činnosti. Během akce bude možné zakoupit i nějaké drobné suvenýry či speciality od místních spolků. Co se utrží, to půjde ve prospěch činnosti těchto spolků," říká novoměstská místostarostka Bronislava Malijovská.

V balónkové soutěži se hraje o kameru

Pro děti je připravena spousta soutěží, mimo jiné i velká balónková soutěž. „První cenou pro vítěze této balónkové soutěže bude digitální kamera, druhou pak tablet a třetí cenou mobilní telefon," uvádí Bronislava Malijovská.

Hildenští už před pěti lety pro novoměstské děti jeden takový Kinderfest uspořádali. Tentokrát se však do jeho organizace zapojili ze široka i místní, a tak slibuje více zábavy a radosti.

„Rozhodli jsme se, že když již oslavujeme pětadvacet let partnerství mezi námi a Hildenem, tak by bylo dobře, aby to byl společný projekt. Proto jsme oslovili spoustu místních spolků, škol a školek a organizací, aby se podílely na organizaci dětského dne. To se nám podařilo a ze strany Novoměšťáků je velký zájem. Z Hildenu navíc přijede kamion plný atrakcí. Přivezou s sebou nejenom typicky německé atrakce, ale i tradiční občerstvení jako německé bratwursty," uvádí místostarostka Bronislava Malijovská.

Součástí této oslavy by tedy při příznivém počasí měl být i seskok parašutistů na Husovo náměstí s vlajkami obou měst. Okolo půl jedenácté dopoledne by měl proběhnout start hildenských cyklistů, kteří se odhodlali zdolat celou trasu z Nového Města až do Hildenu, samozřejmě po jednotlivých etapách. Aby necelých devět set kilometrů urazili, na kole stráví zhruba týden.

V galerii Zázvorka pak mohou návštěvníci spatřit výstavu německého umělce Hanse Joachima Uthkeho nazvanou Pozor žíravé.

Oslava Dne dětí se bude konat odpoledne od třinácti do sedmnácti hodin, poté od sedmnácté hodiny je plánovaný koncert skupiny Farfarello. „Je to německá skupina, která pochází z města Haan, ležícího nedaleko Hildenu. Hudební skupinu tvoří 3 muzikanti, jejímž hlavním protagonistou je houslista Mani Neumann, který je často porovnáván s Vanessou Mae," dodává Věra Prokýšková, která se na organizaci Kiderfestu podílí.

Kinderfest je německý název pro dětskou oslavu. Takové oslavy v Německu pořádají místní spolky.

Protože akce se uskuteční na náměstí, kudy vede provoz po silnici první třídy, kterou nejde ani na chvíli uzavřít, pořadatelé upozorňují, aby rodiče na děti dohlédli a děti byly opatrné.

„Budeme tam mít dozor policie, jak městské, tak státní, budou tam hlídat i takzvaní přechodáři, kteří vždy ráno převádějí přes silnice děti do školy, takže ti všichni nám budou pomáhat s bezpečností. Zároveň bychom chtěli upozornit na omezené parkovací plochy přímo na náměstí a žádáme návštěvníky, aby využili odstavná parkoviště na Farské zahradě nebo pod městským úřadem" dodala místostarostka

KINDERFEST

Husovo náměstí, Nové Město nad Metují

od 13 hodin atrakce a soutěže pro děti

od 17 hodin koncert německé kapely Farfarello

AKCE JE ZDARMA