Větší rozvoj umožní dohoda mezi Svazem cestovního ruchu Kladské pomezí a regionem Powiat Kłodzki. Smlouvu o vzájemné dlouhodobé spolupráci teď podepsali ředitel neziskové společnosti Branka, která se věnuje aktivitám zaměřeným na cestovní ruch a jeho rozvoj, Daniel Denygr spolu s přednostou okresního úřadu v polském Kłodzku Maciejem Awizieńem.

Patří k hojně navštěvovaným

„Jsme velmi potěšeni, že se nám podařilo uzavřít tuto dohodu právě s Powiatem Kłodzkim, protože Kladské hrabství patří mezi nejvýznamnější turistické regiony v celém Polsku s vysokou návštěvností," řekl hronovský místostarosta Josef Thér. Ten je zároveň předsedou představenstva Svazu cestovního ruchu Kladské pomezí.

K podepsání dohody došlo i díky podpoře starosty Náchoda Jana Birke a náchodské místostarostky Drahomíry Benešové, která je zároveň členkou správní rady Branky.

Jaký konkrétní přínos vlastně bude spolupráce se sousedy mít? Jejím prvním konkrétním výsledkem je příprava společného česko-polského projektu zaměřeného na turistiku pro rodiny s dětmi. Manažerka projektů Markéta Venclová z Branky informovala, že o tom, zda bude projekt finančně podpořen a uskutečněn, rozhodne zasedání Euroregionu Glacensis v květnu letošního roku.

„Pro Branku je finanční dotace projektu velmi důležitá, protože její činnost je přímo závislá na získávání grantů," sdělil předseda správní rady Branky Zdeněk Špringr, který je i starostou města Rtyně v Podkrkonoší a předsedou Svazku obcí Jestřebí hory.

Aktivity Branky podporují města a obce, ale i soukromé subjekty zabývající se cestovním ruchem, které jsou zároveň členy svazu. Společnost sídlí v Náchodě a usiluje už od roku 1997 o rozvoj cestovního ruchu na území turistické oblasti Kladské pomezí.

„Mezi hlavní činnosti patří vydávání propagačních tiskovin, provozování webových stránek, účast na veletrzích, spolupráce s informačními centry, podpora provozu cyklobusů, úprava lyžařských tras a další," vyjmenovává Venclová.

Vloni na konferenci Kladské pomezí Krajina příběhů zaznělo, že je zapotřebí oblast více dostávat do podvědomí nejen návštěvníků a turistů z celé republiky, ale zaměřit se také na zahraniční klientelu, která tvoří nemalou část turistů. Upozornit na pestrost zdejší nabídky a ukázat, že každý návštěvník si ve zdejším regionu může přijít na své, má projekt Kladské pomezí Krajina příběhů. Především se však v regionu musí nabízet kvalitní služby.

ZÁSTUPCI českého Kladského pomezí a polského Kladského hrabství uzavřeli dohodu o vzájemné dlouhodobé spolupráci.