Po celý červen mohou návštěvníci v klášteře spatřit kopii Codexu Gigas, neboli Ďáblovy bible, největší rukopisné knihy na světě. Ta je vystavena v historické klášterní knihovně, kde si ji může prohlédnout každý návštěvník prohlídkového okruhu. „I když se to nezdá, kniha váží 75 kg a měří na výšku téměř jeden metr. Na její stěhování byli potřeba tři silní muži. Klášteru ji na měsíc zapůjčil pan Jiří Fogl z knihařství Žamberk, které je vlastníkem knihy," řekla Dana Černotová ze Vzdělávacího a kulturního centra Klášter Broumov.

Každý den po dobu výstavy se v 9 a 16 hodin konají prohlídky zahrnující pouze klášterní knihovnu s biblí vstupné 40 Kč dospělí, 20 Kč děti.

Jedinečné prohlídky za svitu svíček

Poslední červnový víkend začínají pravidelné noční prohlídky, které budou zájemce lákat každý letní pátek až do 28. srpna. Klasické noční prohlídky za svitu svíček se budou jednou za čtrnáct dní střídat s nočními hranými prohlídkami, při kterých vystoupí zajímavé postavy z historie kláštera a účastníci prohlídky budou moci ochutnat zajímavé pochutiny.

„Tematicky budou letošní hrané prohlídky zaměřeny na klášterní gymnázium a jeho významné absolventy, možná tak návštěvníci potkají Aloise Jiráska," dodala Dana Černotová.

Další novinkou jsou hudební prohlídky, které klášter nabídne čtyřikrát do týdne v červenci a srpnu, vždy od 12 hodin. Prohlídka kláštera bude doplněna o půlhodinový varhanní koncert, jehož se zhostí mladí studenti hudby z Polska. Každý týden se představí jiný umělec, během osmi prázdninových týdnů tak budou mít návštěvníci možnost poslechnout si osm různých špičkových uměleckých přednesů.

Kateřina Ostradecká

Otevírací doba kláštera v sezóněDuben - červen, září říjen: PO-SO: 9-12, 13-16; NE: 10-12, 14-16 hod.
Červenec - srpen: PO-SO: 9-16; NE: 10-16 hod.
E-mail: prohlidky@broumovsko.cz; prohlidky@klasterbroumov.cz
Tel.: +420 491 521 283, +420 733 739 726, +420 734 443 161