Fotografie či plakáty připomínají historii a proměny klášterní zahrady od jejího založení až po nedávnou revitalizaci, při níž prošla rozsáhlá zahrada výraznou úpravou. Zahradní prostory byly veřejnosti zpřístupněny před deseti lety a od té doby zahrada slouží jako místo konání kulturních a společenských akcí i jako vyhledávaný cíl procházek a odpočinku místních obyvatel i turistů.

V pátek 19. května tomu bylo na den přesně, kdy před deseti lety byla klášterní zahrada slavnostně otevřena veřejnosti.

„Předcházela tomu dohoda s opatstvím, kterou jsme udělali o rok dříve na Vinum et cetera. Bylo by ale dobré připomenout, že snahy o obnovu klášterní zahrady začaly již dříve, v devadesátých letech. Tehdy byly započaty první úpravy a opravy, díky spolku Tuž se Broumovsko a dalším lidem. Až později, tedy za naší součinnosti došlo k výraznějším proměnám, které vyvrcholily zpřístupněním zahrady veřejnosti v roce 2007,“ zabrousil do historie během slavnostního zahájení výstavy Jan Školník z Agentury pro rozvoj Broumovska.

„V průběhu let jsme v zahradě vyzkoušeli různé aktivity a i díky těmto začátkům se nakonec podařilo získat dotaci, jež umožnila nedávnou revitalizaci zahradních prostor. Je to neuvěřitelný příběh a chtěl bych poděkovat všem, kteří ho s námi nadále píší,“ dodal Jan Školník.

Na výstavě, která je přístupná zdarma každý den od 10 do 16 hodin, až do 27. června, jsou k vidění velkoformátové fotografie, plakáty akcí či rekvizity ze zahrady.