U smírčího kříže, který stojí nedaleko kolejí v obci Starostín, totiž dobrovolníci právě z tohoto sdružení vykopávají v těchto dnech odvodňovací kanálek. Ten by měl od kříže svést vodu do původního trativodu, který vede podél kolejí asi dvacet metrů od kříže.


„Díky odvodňovacímu kanálku by se mělo místo, na kterém stojí smírčí kříž, ještě více vysušit a zpevnit. Už je vykopáno asi deset metrů. Zbývá vyhloubit ještě podobně dlouhý úsek,“ informoval Bronislav Kujal ze Subterénu.


Smírčí kříž stojí na mokřadní louce. V období dešťů je velmi těžké se k němu dostat. I proto se mládež se Subterénu snaží místo více zpřístupnit.
„V okruhu dvou metrů od kříže navíc kosíme trávu, aby mohlo slunce celé místo lépe vysušit. Také tam chceme postavit ochranné zábradlíčko z kuláčat. Místo, na kterém smírčí kříž stojí, je mimořádné. Běhají tu ještěrky, několikrát jsme tu zahlédli i užovky a v trativodu žijí čolci. Hned u kříže kvetou žluté kosatce. Jde tedy o velmi zajímavý biotop, o který je třeba se starat. U kříže jsme vysadili tři vrbky. Jednu bohužel otloukly srnky a kdyby se nechytla, tak na podzim vysadíme novou,“ dodal Bronislav Kujal.

(Kateřina Ostradecká)