ZDE NAJDETE VŠE O KOMUNÁLNÍCH VOLBÁCH

Do komunálních voleb, po květnových parlamentních pro náš život nejdůležitějších volbách, zbývá už jen 65 dní. A právě včera byl poslední termín pro podávání kandidátek. Deník pro vás připravil přehled předvolební situace ve všech největších městech kraje. Které strany a sdružení letos v jednotlivých městech kandidují? Mají dosavadní starostové šanci obhájit mandát? Nebo se na radnicích schyluje k velkému třesku?

HRADEC KRÁLOVÉ

Komunální volby v krajském městě mohou přinést mnoho nového, i když se zřejmě město směrem vlevo příliš nepohne. Minimálně bude mít zcela jistě nového primátora. Stávající Otakar Divíšek už se o křeslo ucházet nehodlá, jedničkou ODS je Pavla Finfrlová, která má reálnou šanci stát se primátorkou. Ženy obsadily první příčky kandidátek i dalších důležitých stran: ČSSD vede Hana Orgoníková, Věci veřejné Ivana Bezdíčková a KSČM Lenka Trkalová.Je otázkou, jak si povede ODS, ať už vzhledem k výsledku parlamentních voleb, nebo k zavedení sporného parkovacího systému v Hradci, kterým si strana zřejmě příliš voliče nenaklonila. Vážným soupeřem bude bezesporu TOP 09 v čele se stavebním inženýrem Richardem Nádvorníkem. Dobrým tahem se zdá i kandidátka Volby pro město, která do svého čela postavila bývalého primátora Hradce Králové Martina Dvořáka. V čele města nyní stojí koalice ODS s Volbou pro město a Hradeckým demokratickým klubem, který má na prvním místě kandidátky Zdeňka Finka. Pozicemi dosavadních volebních favoritů ještě mohou zamíchat nové strany – Věci veřejné, Doma v Hradci s lídrem Leošem Kučerou, Změna pro Hradec, kterou vede Adam Záruba, či parlamentní TOP 09.

TRUTNOV

V druhém největším městě kraje má naopak k obhajobě mandátu nakročen dosavadní starosta Ivan Adamec, který kandiduje za Občanskou demokratickou stranu. Pravice v městě pod Krkonošemi s přehledem vyhrává komunální volby už od 90. let. Partnery ODS jsou SNK – Evropští demokraté, které opět povede místostarostka Hana Horynová, a Volba pro město, zastoupená místostarostou Tomášem Hendrychem. Kvůli vnitřním problémům do boje o křeslo starosty nezasáhne TOP 09. A ČSSD by chtěla zopakovat úspěch z předloňských senátních voleb, kdy její kandidát Pavel Trpák porazil tehdejšího senátora Ivana Adamce.

NÁCHOD

Zdejší radnici naopak čeká změna. Dosavadní starosta Oldřich Čtvrtečka (ODS) sice opět kandiduje, ale už nikoliv z prvního místa jako lídr. Jedničkou ODS se stal zastupitel a šéf Prádelen a čistíren Náchod Jiří Rudolf. Město na hranicích s Polskem patří mezi nejvýraznější bašty pravice a zopakování úspěchu ODS z voleb v roce 2006 je zde na spadnutí. Příští radniční koalici však bude čekat tvrdé lobbování za obchvat města.

JIČÍN

Tady se naopak velké změny neočekávají. Svůj mandát chce obhájit současný starosta Martin Puš (ODS). Otázkou však je, jak do výsledku voleb promluví nové subjekty – TOP 09 s lídrem Tomášem Frýbou, případně Věci veřejné. Jejich lídrem je Petr Lisý, ale kandidátem na starostu Josef Kubíček. Lidovce a přidružené nezávislé kandidáty vede místostarosta města Jiří Vitvar, sociální demokraty pak Josef Dvořák.

DVŮR KRÁLOVÉ N. L.

Ve Dvoře Králové nad Labem má ODS velkou šanci znovudobýt ztracenou radnici. Minulé volby tu vyhrála, po skandálech však přišla o starostu a skončila v opozici. Za ČSSD se pokusí obhájit svůj mandát starostka Edita Vaňková, naopak její stranický kolega a matador dvorské politiky Vasil Biben kandidovat nebude. Volba pro město postavila do boje místostarostu Pavla Krause, ODS pak jako lídra bývalého místostarostu a stávajícího krajského zastupitele Jana Béma. Velkou volební hádankou je úspěch nových sdružení, jako TOP 09 či Věcí veřejných.

VRCHLABÍ

Největší strany tu předložily kandidáty opravdu těžkého kalibru. Starostenský mandát bude obhajovat Jan Sobotka ze sdružení Zvon, lídrem ČSSD je bývalý šéf zdejší soukromé nemocnice a kontroverze budící Vladimír Dryml, ODS reprezentuje Jiří Rušikvas. Do boje se přihlásila také TOP 09 s Janem Doubkem či Starostové a nezávislí, které vede Blanka Novotná.

RYCHNOV N. KN.

Ve městě pod Orlickými horami vedou kandidátky skutečně ostřílení političtí matadoři. Současný starosta Jiří Rokl vyměnil SNK–ED za Nestraníky, jichž je lídrem, evropské demokraty naproti tomu povede známá tvář strany Helmut Dohnálek, nynější náměstek hejtmana kraje a dříve starosta Orlického Záhoří. Jedničkou ČSSD je další krajský radní, Josef Ješina. Minimálně obhájit svůj mandát chce také zkušený lidovecký místostarosta Miroslav Richter.