Jako první odpovídá starosta Náchoda, třetího největšího města v kraji, Jan BIRKE: „Velkým přínosem kraje je jednoznačně projekt modernizace náchodské nemocnice. Ta je důležitá nejen pro město, ale pro celou spádovou oblast nemocnice." Starosta si také pochvaluje spolupráci s krajem v oblasti dopravy, která město trápí dlouhodobě. Celá řada komunikací, které prochází Náchodem, patří kraji. „Musím ocenit přístup kraje. Dám jeden příklad za všechny. Na Pavlišov přes Babí vede krajská komunikace a řešili jsme otázku zpomalovacích pásů. V pátek jsem poslal na kraj žádost a v pondělí mi volali, že je to vyřízeno. Za dva dny, to je ojedinělé. Samozřejmě otázka rekonstrukcí komunikací a peněz na ně je věcí druhou," říká Birke. Pochvaluje si také, že kraj podporuje město v oblasti sportu.

Jan Birke soudí, že kraj by se měl více zaměřit třeba na turistický ruch: „Náchod je bránou do Broumovského výběžku, kde je turistům co nabídnout. V následujících čtyřech letech by se kraj měl zaměřit na finanční prostředky na opravy krajských komunikací, protože když máme turistický ruch, tak turisté, a nejen oni, musí jezdit po spravených cestách."

Birke bude rád, když bude moci s krajem spolupracovat na obnově lázeňství. Očekává, že s novým nebo staronovým hejtmanem, bude spolupracovat i na přípravě obchvatu Náchoda, případně na jiné trase, kudy dopravu směřovat.