Stejně jako v minulých letech si mohli příchozí prohlédnout květiny v jiřinkovém parku mezi kostelem, starou farou a Steidlerovým hostincem, dále na maloskalické tvrzi či na vzorkovém poli pod tvrzí z nabídky Langrova zahradnictví z Rájce Jestřebí. „Tradice tohoto zahradnictví sahá až do první republiky. Zajímavostí je, a to se málo ví, že na zámku v Rájci se učil Karel Němec, syn spisovatelky Boženy Němcové spjaté právě s Českou Skalicí a jiřinkovou tradicí. Zdokonaloval se tam ve šlechtění květin, především jiřin," prozradil Milan Horký, ředitel Muzea Boženy Němcové, které slavnost pořádá.

Návštěvníci si během tří dnů prohlédli zhruba 1000 vysazených jiřin a vystaveno bylo přibližně 150 druhů. Kromě vnějších prostor bylo jiřinkám i jejím obdivovatelům k dispozici i sklepení maloskalické tvrze. „Žádné zvláštní novinky jsme oproti minulému ročníku nepřipravovali," řekl ředitel Horký. Přesto ti, co do muzejního areálu zavítali, nelitovali. „Je to určitě hezká tradice. Rádi sem s manželkou jezdíme. Muzeum je krásné a jiřiny kolem něj rovněž," uvedl Josef Marek z Náchoda.

Jiřinkové slavnosti, jejichž zrod sahá do poloviny 19. století a založil je pater František Hurdálek, uznávaný pěstitel květin a ovocnář, vyvrcholí v sobotu 21. září Jiřinkovým plesem v českoskalické sokolovně.

Hynek Šnajdar