Úplně poprvé sem dnes přišli vyzkoušet, jaké to je, darovat svou krev. „Odběry pro prvodárce organizujeme dvakrát za rok, vždy na jaře a na podzim. Spolupracujeme při tom s náchodskou pobočkou Českého červeného kříže. Myslím si, že zájem je, dneska tu je docela dost lidí. Nejsou to samozřejmě jenom prvodárci, ale i pravidelní dárci, kteří dávají plazmu,“ informovala nás přímo na oddělení Karolína Kačerová, vedoucí úseku výroby transfuzních přípravků.


Dny pro prvodárce nemocnice pořádá hlavně proto, aby rozšířila svou databázi dár〜ců. „Dárci samozřejmě stárnou, jiní – například studenti z Náchodska, po čase odjíždějí studovat jinam a přicházíme o ně. Dárců není nikdy dost,“ dodala Kačerová.

Dobrý skutek s lehkou nervozitou

Jak informujeme na výše, v transfuzním oddělení včera ráno proběhl Den pro prvodárce krve.


Jak takový odběr krve probíhá, vysvětlila Karolína Kačerová: „Než se dostane dárce přímo k odběru, musí se nejprve zaevidovat. Poté jde do laboratoře, kde si nechá vzít vzorek krve. Z jedné zkumavky se vyšetřuje krevní obraz, druhá zkumavka jde na biochemii do laboratoře, kde se vyšetří jaterní testy. Pak dárce odevzdá také vzorek moči a absolvuje krátkou prohlídku u lékaře.“


Touto vstupní procedurou prošli včera všichni dobrovolní dárci, kteří s lehkou nervozitou čekali na svůj první odběr. „O možnosti darovat poprvé krev jsem se dozvěděla na schůzi Českého červeného kříže v Novém Městě nad Metují. Rozhodla jsem se, že to zkusím, protože je to pro dobrou věc. Uvidím, jak budu odběr snášet. Pokud dobře, chtěla bych v tom určitě pokračovat,“ sdělila studentka Kateřina Tázlarová z Nového Města nad Metují.
Podobného názoru je i Lucie Zástavová z Hronova. „O Dni pro prvodárce jsem se dočetla v novinách. Chtěla jsem udělat něco dobrého. Určitě budu chodit pravidelně, tedy podle toho, jak to dnes proběhne,“ dodala s úsměvem Lucie. Každý, kdo by chtěl darovat svou krev, najde více informací na webových stránkách Oblastní nemocnice.