Poničena a zlomena byla i vrbka, vysazená nedaleko kříže. Kdo si s historickou památkou tímto způsobem „pohrál“, není jasné. Kříž sice zůstal celý, členové Subterénu však i přesto zvažují, zda na neznámého vandala nepodají trestní oznámení.

„Kříž jsme dávali dohromady několik týdnů. Nejprve jsme vyjednávali na Městském úřadě v Meziměstí o vydání jeho horní poloviny, která ležela v garáži bytového družstva. Pak jsme museli sehnat kameníka a uspořádat finanční sbírku, aby se oprava, která stála přes tisíc korun, mohla zaplatit. Dalo nám to docela dost práce, takže nás to celkem mrzí,“ řekl Bronislav Kujal ze Subterénu. Podle něj má vandalský čin i jedno pozitivum. Do prázdného otvoru po kříži totiž stéká voda a začíná se tam vytvářet jezírko, což by do budoucna zřejmě ohrožovalo stabilitu uložení kříže. Pro členy Subterénu to znamená vykopat odvodňovací kanál asi čtyři metry před křížem a svést vodu do potoka.

Po odvodnění místa navrší zpevňovací mohylu, na kterou bude zpět vztyčen smírčí kříž. „Díky mohyle navíc vznikne také zpevněné místo pro informační tabuli,“ uvedl Kujal, iniciátor prvotní opravy kříže.


Jak dále poznamenal, byla nyní podána žádost o zapsání smírčího kříže do registru státem chráněných památek. „Už proto je potřeba v našich snahách o znovupostavení kříže pokračovat. Uvítáme jakoukoliv pomoc. Minimálně zvýšený zájem místních občanů o historické památky a monumenty,“ dodal Kujal.