Jeden z nich, který stojí nedaleko broumovského letiště u cesty z Broumova na Martínkovice, před několika dny dokončila dvojice kameníků. „Tenhle křížek je docela noblesní, nechali ho udělat v roce 1850 benediktini,“ ukazuje Antonín Herzog na erb řádu z broumovského kláštera.

Antonín Herzog a Jiří Stryja tentokrát měli situaci komplikovanou tím, že museli celý křížek přestěhovat na jiné místo. Kameníky k tomu donutil vzrostlý javor, jehož kořenový systém a větve památku ohrožovaly. „Byl úplně obrostlý kořeny, které ho zvedaly, takže se nakláněl a hrozilo, že spadne. Proto jsme ho přesunuli na vhodnější místo,“ vysvětluje Herzog důvod posunutí křížku asi o deset metrů. Kromě samotného křížku se stěhovaly i schody, které k němu vedou. Na původním místě zůstaly jen některé základové kameny, které byly tak obepnuty kořeny, že nešly vyprostit. „Použili jsme asi polovinu dlažby, ostatní tam muselo zůstat pod kořeny,“ dodává Jiří Stryja.

Broumovský klášter
Kostely lákaly o prázdninách do regionu stovky turistů. Hosté byli štědří

V katastru obce Křinice se podle starostky obce Libuše Rosové křížky opravují postupně. „Máme jich celkem 33, některé jsou obecní, jiné soukromé. Jejich oprava se financuje z dotačních zdrojů,“ doplňuje.

Kolik času zabere oprava jednoho křížku, závisí na jeho stavu. „Musí se očistit, pak ho naimpregnujeme a doplníme, co chybí,“ říká Antonín Herzog a pokračuje v obnově nápisu, který zvýrazňuje černou barvou.