Výskyt nejrozšířenějšího onemocnění varroázy, kterou způsobuje roztoč varroa destructor, je velmi nízký. Chovatelé se mohou pochlubit podobnými výsledky jako v loňské zimě, která patřila k nejklidnějším za poslední roky. „Úhyny včelstev letos nemáme hlášeny žádné,“ upozornil zdravotní referent regionálních včelařů Jiří Lejčar.

Z každoročního vyšetření přirozeného spadu na dně úlu (tzv. měli) vyplývá, že pouze u devíti procent včelstev v regionu byl zaznamenán nález větší než tři roztoči na jedno včelstvo, což se hodnotí jako ohnisko nákazy. Tato včelstva budou muset chovatelé na jaře ošetřit. Zhruba polovina zkoumaných vzorků se vešla do limitu nula až tři roztoči na jedno včelstvo. Takový nález je odborníky považován za běžný výskyt, který neznamená vážnější hrozbu. U zbylých včelstev laboratorní vyšetření přítomnost roztoče neprokázalo. Další obávanou nemoc, mor včelího plodu, se chovatelům podařilo dostat pod kontrolu úplně.

Zatímco v minulosti varroáza devastovala včelstva po celé republice, poslední dvě zimy mají chovatelé důvod k optimismu. „Včelaři se pravděpodobně zalekli předchozích let, kdy byl výskyt varroázy velký, a začali včelstva poctivěji léčit. Svou roli sehrálo asi i příhodnější počasí,“ vysvětlil Lejčar.

Dlouhá zima, pokud nejsou výrazné teplotní výkyvy, včely netrápí. Už před třemi týdny se letos poprvé mohly prolétnout. Ven z úlů včely předposlední únorový víkend vylákalo dopolední slunce a teplota přes deset stupňů nad nulou. „Včely jsou na tom zatím dobře, zásoby mají dostatečné, ale uvidíme, jak dlouho zima ještě potrvá,“ doplnil Jiří Lejčar.