Zatímco ve škole bude probíhat teoretická výuka, praktická příprava bude už od prvního ročníku zajištěna v provozech textilky Veba Broumov pod dohledem odborníků. Stejně tak tomu bývalo dříve, v časech největší slávy textilního průmyslu.

„Na této spolupráci jsme se s Vebou už dohodli. Nabízí ročně patnáct míst pro absolventy a my jí budeme schopni patnáct studentů po teoretické stránce připravit. Bude tak pro ně garantováno i budoucí zaměstnání," uvedl ředitel SPŠ Josef Matyáš.

Textilka totiž nové lidi potřebuje. „Stálí zaměstnanci pomalu odcházejí do důchodu a kádr se musí průběžně obměnit. Ve Vebě mají spočítáno, že do roku 2022 budou potřebovat vyměnit průměrně patnáct lidí ročně. To jim jsme schopni zajistit," vysvětlil Josef Matyáš.

Systém spolupráce školy a podniku připomíná duální systém, který je dokonce běžný ve většině západních států. „Tuto spolupráci oceňuje i krajský úřad, kladně se k tomu postavil i krajský úřad práce. Jejich zástupci uvedli, že to je ukázková spolupráce mezi firmou a školou pro podporu zaměstnanosti," doplnil ředitel.