„V říjnu budou volby a ti z vás, kteří po nás přijdou a nebo zde budou dál sedět, tak je to připraveno v mašličkách včetně projektů," sdělil starosta Jan Birke zastupitelům na jejich posledním jednání.

Přibližně měsíc zbývá do skončení nynější generální opravy kruhového objezdu u Itálie. Navazuje na stavbu nového autobusového terminálu a řidiči při tom musí počítat s omezeními, objížďkami a ve špičkách i kolonami.

„Když jsou ráno a odpoledne kolony, tak je to někdy o nervy projíždět městem. Silnice třeba na začátku Náchoda je ale s těmi dírami hrozná, tak chápu, že ty rekonstrukce snad něčemu pomohou," říká řidička Andrea Šrůtková.

Stavba u Itálie je však zatím tím mírnějším, co dopravu v Náchodě čeká. Letos v červenci se má ještě rekonstruovat silnice I/14 směrem po Plhovské náměstí. Další rekonstrukce se bude týkat silnice v Polské ulici směrem z Bělovsi ke státní hranici.

Tam opravu zahájí ŘSD na konci srpna a potrvá nejdéle do konce října. Město pak v těchto místech do poloviny listopadu opraví přilehlé chodníky.

„Na podzim, dovolí-li to počasí a podmínky, bude se ještě rekonstruovat kruhový objezd u Slávie," uvedl starosta Jan Birke.

V příštím roce je pak plánována s ohledem na náročnost provedení a související dopravní omezení pouze rekonstrukce kruhové křižovatky u Čedoku. „Bude to investice, která bude trvat tři, čtyři měsíce. Bude tak významná a komplikovaná objízdnými trasami, že je to otázka možná úplného odklonění mezinárodní kamionové dopravy," řekl na zastupitelstvu starosta.

V roce 2016 se pak počítá s dokončením oprav povrchu mezinárodní silnice I/33, která prochází městem.

Letos bude probíhat také rekonstrukce mostu u pivovaru, která bude zahájena 1. července a potrvá do konce října.