„„Šmajdat" může cokoliv nebo kdokoliv, odtud vznikl název akce. Různě dlouhé trasy jsou připravené pro pěší, včetně kočárků, a cyklisty nebo koloběžkáře," sdělila vedoucí Pellyho domů Jana Rutarová. Dodala, že účastníci si budou moci vybrat z celkem osmi tras. Čtyři budou pro pěší a čtyři pro cyklisty nebo koloběžkáře.

Akce se každý účastní na vlastní nebezpečí a především mladší ročníky by se na cyklotrase měly vybavit bezpečnostními prvky, jako jsou ochranné přílby nebo reflexní vesty.

„Kdo by měl zájem vyrazit na šmajd na koloběžce, a nemá vlastní, bude k dispozici bezplatná půjčovna. Koloběžek bude v místě startu asi čtyřicet a jedinou podmínkou zapůjčení bude předložení občanského průkazu," upozornila Jana Rutarová.

Všechny trasy povedou převážně po značených turistických stezkách a cyklotrasách. Pro snadnou orientaci obdrží účastníci mapu s vyznačenými trasami a jejich textovým popisem. „Rodiny s dětmi si mohou projít krátký úsek v blízkosti startu, na kterém bude několik stanovišť s jednoduchými úkoly," prozradila Rutarová.

Trasy si zájemci mohou vybrat a prostudovat už předem. Podle vedoucí Pellyho domů Jsou k dispozici ke stažení na webových stránkách sportvpolici.cz.

„Zde jsou také uvedené další informace, týkající se například startovného či doporučení, kde zaparkovat. V místě startu a cíle, který se nachází na Žděřině u Police nad Metují, parkování nebude možné," vysvětlila Jana Rutarová.

První ročník Kvíčerovského šmajdu zakončí hudební program a drobné občerstvení započítané v ceně startovného. Pro nejmenší bude k dispozici dětské hřiště.