„Domníváme se, že se jedná o unikátní stavbu v rámci České republiky. Zvolené konstrukční řešení bylo v Česku použito vůbec poprvé, v Evropě je podobným způsobem řešená pouze lávka v italském Ortisei," uvedl Jiří Mikulka z odboru majetku města.

Do soutěže se letos přihlásilo osmašedesát staveb. Odborná porota podle zaslaných podkladů vybrala třicet z nich, které osobně navštívila. Z dvouhodinové prohlídky a diskuze bylo prý zřejmé, že se členům poroty navržená konstrukce i její provedení líbí. Komenského most se dostal do užšího výběru patnácti nejlepších staveb. „Porota uděluje pět titulů Stavba roku, přičemž mají všechny stejnou hodnotu. Není to první až páté místo," vysvětlila Petra Miškejová z Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství.

Kromě toho je možné hlasovat na stránkách stavbaroku.cz pro svého favorita, stavba s největším počtem hlasů získá Cenu veřejnosti. „Je to samostatná cena, která se rekrutuje z patnácti nominací. Hlasování bude ukončeno 13. října," dodala Miškejová. Kromě jaroměřské lávky, která již získala více než tisíc hlasů, se ve finále objevila i další stavba z Náchodska, konkrétně revitalizace broumovského kláštera.

Autory návrhu mostu jsou Mirko Baum, David Baroš a Vladimír Janata. Lávka nahradila bývalý most Komenského z roku 1884, který před dvěma lety strhlo rozbouřené Labe.

IVETA KAROUSOVÁ