Kouření poškozuje prakticky všechny orgány v těle, způsobuje mnoho nemocí a obecně zhoršuje zdraví. Mezi jeho následky patří kardiovaskulární onemocnění, nádorové onemocnění, chronická plicní onemocnění, diabetes, katarakta, osteoporóza, poruchy erekce, stárnutí kůže, poruchy imunity, chronické záněty atd.

Pasivní kouření znamená pro cévy téměř stejné riziko jako kouření aktivní. V cigaretovém kouři je okolo 4000 chemikálií,rakovinotvorných látek je zhruba stovka. Kouření cigaret s nižším obsahem dehtů a nikotinu neznamená snížení rizika. Kuřák obvykle inhaluje light cigarety intenzívněji. Nikotin je návykovější než heroin a je to nejrychlejší jed, který se během několika sekund naváže na dopaminové a serotoninové receptory.

Farmakologická léčba je vhodná pro kuřáky s fyzickou závislostí či pro všechny, kdo mají problém přestat kouřit bez léčby. Volba vhodné léčivé látky záleží na specifických požadavcích pacienta, jeho individuálních potřebách atd. Farmakologická léčba neodnaučí pacienta kouřit, ale zabraňuje abstinenčním příznakům. Je vhodná pro kuřáky s fyzickou závislostí, samozřejmostí zůstává změna životního stylu.

V současnosti lze použít ze tří alternativ farmakologické léčby - náhradní terapie nikotinem, vareniciklin a antidepresiva. Buprion a vareniclin je možné získat jen na lékařský předpis. Náhradní terapie nikotinem: lékové formy dostupné v ČR žvýkačka 2 a 4mg - přerušované žvýkání cca 30 minut, několikrát nakousnout, až začne mravenčení nebo brnění, tak odložit k tváři, až to odezní opět žvýkat, asi 30 sekund.

-Inhaler - aplikace 20 minut může se aplikovat i déle, jen už se nebude uvolňovat nikotin, bude jenom "kouřit" pro pocit uvolňování nikotinu. U orálních forem se nedoporučuje nejíst ani nepít kyselé. Náplast má se nalepit ráno hned po probuzení na suchou, nemastnou a neochlupenou pokožku.

Přípravky Nicorette, Niquitin. Cena léčby na 3-6 měsíců je jako balíček cigaret denně.
Linka pro odvykání kouření: 884600500.

Pharm. Dr. Darina Šrolová

Každé úterý od 13 do 15:30 hodin funguje konzultační poradenství v lékárně U sv.Terezie, Tyršova 866, Náchod, tel. 491420306, své dotazy týkající se užívání léků a zdravotních potíží můžete zasílat na tento e-mail: lekarna.usvateterezie@lloyds.cz