Přispěly tím ke změnám jejich klinického obrazu a průběhu, zejména ke snížení úmrtnosti. Negativní stránkou tohoto vývoje je však narůstající výskyt nežádoucích účinků léků a zejména nežádoucích účinků vyplývajících z jejich interakcí.

„Interakce je praktický důsledek vzájemného střetávání se dvou nebo více léčiv v organismu i mimo něj a kdy je odpověď na jeden lék změněna přidáním léku dalšího,” vysvětluje lékárnice Darina Šrolová (na snímku) z lékárny U sv. Terezie.

Mezinárodní statistiky uvádějí, že každý dvacátý nemocný je hospitalizován v důsledku vzniklé lékové interakce a že asi 20% celkové ošetřovací doby na lůžku si vyžaduje úprava těchto reakcí. Kombinace několika léků je u řady chorobných stavů často nezbytná. Není však výjimkou, že nemocnému je současně ordinováno 8 až 10 různých účinných léků (a to často několika lékaři, kteří nevědí o dalších ordinacích),takže za této situace není možno ani odhadnout terapeutickou odpověď jednotlivých léků v kombinaci, natož jejich nežádoucí účinky.

Podání více léků v praxi je ale běžné. „Jednak aby se dosáhlo žádoucího efektu a jednak proto, že je nutno léčit přídavná onemocnění či komplikace. A také, aby se kompenzovaly nežádoucí účinky základních léků či aby se předešlo následkům intoxikace,” říká lékárnice.

Ne všechny lékové interakce jsou stejně klinicky závažné některé mají význam spíše teoretický. Některé jsou závažné a je třeba jim předcházet pečlivým monitorováním pacienta nejen v ordinaci lékaře, ale i v lékárně při výdeji léků.

Proto jsme pro vás připravili novou rubriku „Rady odborníka”, kde vám bude lékárnice Darina Šrolová každý čtvrtek odpovídat na vaše otázky ohledně problematiky užívání léků.

V případě individuálního zájmu funguje každé úterý od 13 do 15:30 hodin konzultační poradenství v lékárně U sv.Terezie, Tyršova 866, Náchod, tel. 491420306, e-mail: lekarna.usvateterezie@lloyds.cz. Na výše uvedenou e-mailovou adresu můžete posílat své dotazy týkající se užívání léků.