Lékárny v menších městech a na venkově se potýkají s úbytkem pacientů. Vybírají totiž podle zákona regulační poplatky, které lidé odmítají. Pacienti s recepty proto prchají do lékáren bez poplatků.

„Odliv pacientů je značný. Odhaduji, že u receptů činí 30 až 50 procent. Dříve lidé chodili a nadávali nám kvůli poplatkům. Nyní už ti, kteří nechtějí poplatky platit, nechodí vůbec. Někdy se stane, že třeba za hodinu nepřijde nikdo,“ přiblížil situaci Petr Haltuf z lékárny U Haltufů v Novém Bydžově. Dodal, že poplatky vybírat podle zákona musí, i když s nimi nesouhlasí. „Od začátku to smrdělo průšvihem. Nejlepší by bylo, kdyby se poplatky zrušily úplně. Regulační funkci v lékárnách stejně nemají,“ je přesvědčen.

Tvrdí, že za současných podmínek si může vybrat mezi pomalou a rychlou smrtí. „Mohl bych poplatky dotovat, ale na to bych musel měsíčně dát 100 až 150 tisíc ze svého. Ale jak dlouho bych to vydržel? Nebo budu vybírat 30 korun dál a postupně zajdu taky,“ míní Petr Haltuf.

Úprk části nemocných do lékáren bez poplatků registruje také lékárna Gema v Předměřicích. „Je to samozřejmě znát. Do Hradce, kde někteří poplatky nevybírají, je to kousek,“ uvedla vedoucí lékárny Hana Nováková. Řešení vidí ve sjednocení podmínek všech lékáren. Teď jsou některé zvýhodněny.
Podobný názor má také odborná zástupkyně Smiřické lékárny ve Smiřicích Lenka Svobodová. Podle ní je třeba nastavit stejné podmínky ve všech apatykách. Dodala, že poplatek podle zákona vybírat musejí, ovšem není jejich příjmem, jak si mnozí myslí.

Poplatek se totiž odráží v nižší ceně léku. „Odliv pacientů pociťujeme, ale na nějaké celkové hodnocení je ještě brzy,“ uvedla zástupkyně.
Pohnutky zákazníků snažících se obstarat si lék bez poplatku chápe. Na druhou stranu si myslí že menší lékárny mají i spoustu výhod. Třeba téměř rodinné prostředí nebo čas na konzultace.

„Já jsem zatím žádný úbytek nezaznamenala, a pokud ano, tak minimální. Blízko žádná lékárna není, takže když jdou lidé od lékaře, tak se staví hned tady a nikam jinam nejezdí,“ řekla Otilie Chlapková z výdejny léků v Dobřenicích.