„Je to velmi důležitý krok z hlediska další přípravy a zahájení vlastní výstavby," uvedl ředitel nemocnice Miroslav Vávra.

Dokument, který se týká první etapy modernizace největšího zdravotnického zařízení patřícího Královéhradeckému kraji, vydal odbor výstavby a územního plánování náchodského městského úřadu. O stavební povolení požádal Královéhradecký kraj, kterému nemocnice patří, začátkem srpna, řízení začalo zhruba o měsíc později. Nemocnice už má také souhlas s demolicí objektů, které jsou v kolizi s výstavbou.

„Rekonstrukce, která začne na jaře příštího roku, je nejefektivnějším řešením dlouhodobých problémů náchodské nemocnice. Dnes jsou v havarijním stavu sítě nemocnice, operační sály jsou v současné podobě v podstatě neopravitelné. Pokud by se stavba neuskutečnila, vyšlo by jen holé udržení provozuschopnosti nemocnice na sto milionů korun ročně," upozornil hejtman Lubomír Franc.

Modernizace se v první etapě dotkne hlavního pavilonu s operačními sály či navazující lůžkové části. V rámci první části rekonstrukce stavbaři provedou terénní úpravy či vybudují zpevněné plochy.

Celkové náklady na dostavbu a modernizaci činí zhruba 1,169 miliardy korun. Stavba se připravuje už více než deset let, jen se měnil projekt a místo oddělených pavilonů se budou stavět propojené.

Současnou podobu modernizace, jež je finančně méně náročnější než původní záměry a navíc cenu stavby může ještě snížit situace na trhu, schválili už dříve krajští zastupitelé napříč politickým spektrem. Teď před volbami se však ze stavby, na níž čekají především pacienti, neboť jim přinese lepší prostředí, stala otázka politického boje.

Personál nemocnice politici znechutili

Některá uskupení vydávají zprávy, které jsou podle nemocnice neférové vůči široké veřejnosti a zejména vůči všem současným i potenciálním pacientům. „Znechucení mě i mých kolegů v nemocnici politickou kulturou rádoby férových a dalších hráčů na předvolebním poli dosahuje nyní vrcholu a jenom doufám, že si všichni obyvatelé kraje jasně uvědomují, komu jde skutečně o pacienty a kvalitní péči a komu pouze o získání či udržení místa v krajských strukturách!," upozornil ředitel Miroslav Vávra.

Zaměstnanci nemocnice si podle jejího vedení zvlášť kladou otázku, proč proti výstavbě tak razantně nevystupovali politici, kteří ji nyní kritizují, už dříve. Tedy v době, kdy se o projektu jednalo na zastupitelstvech kraje.

Modernizace nemocnice má přinést komfortní prostředí během čekání, vyšetření či samotného pobytu v nemocnici i ještě lepší léčbu desetitisícům pacientů. Spádová oblast je totiž ve specializovaných oborech až přes sto padesát tisíc obyvatel.