Pondělní sněhová nadílka tak i zde přidělala práci všem, kteří se starají o sjízdnost cest a ověřila zkušenosti řidičů.

„Ráno to bylo dost kruté. Připadalo mně, že silničáři jezdí jen tak, aby se neřeklo a čekali, až přestane padat sníh. Hned jak přestalo chumelit, tak byly cesty za chvíli vymetené a holé. Jednalo se ale jen o hlavní tahy," popsal situaci na silnicích Marcel Vavera, který Broumovský výběžek pravidelně zásobuje potravinami. A doplnil: „Na Teplicku byla situace nejhorší. Když po obědě sníh na silnici změkl, tak to bylo za chvíli hrozně uklouzané. Silnice byla jako sklo. To bylo příšerné."

Řidiči se stavu vozovek museli přizpůsobit. „Oproti prosincovému náledí byla situace o mnoho lepší. V Teplicích byla silnice posypaná pískem, tak to šlo. Za městem nebýt stromů, tak nebylo vidět, kam se jede. Všude bylo bílo. Muselo se jet hodně opatrně, ale dalo se to zvládnout," dodal Marcel Vavera.

Tentokrát se jednalo více méně o jeden den, kdy sněhová nadílka všechny potrápila. To větší obavy zde mají z dlouhodobějšího sněžení a nebo z ledovky. A to kvůli dopravě i životu.

V regionu jsou firmy, kam jezdí kamiony, které vozovky většinou zablokují. V takovém případě zůstává tento kout nepřístupný nejen pro ostatní řidiče, autobusy, ale i pro případný výjezd záchranných složek, jako jsou hasiči a záchranná služba. Toho se místní obávají, protože kdyby se něco dělo, pomoc se k nim bude dostávat dlouho a složitě. Mezitím může být pozdě.

Silnice, které do Teplic nad Metují nebo do Adršpachu a okolních obcí vedou, jsou sice silnicemi třetí třídy, které přicházejí při údržbě na řadu až později, ale zákaz používat chemický posyp údržbu ještě více znesnadňuje. Na úzké silnici s alejí se často vytvoří na vozovce tři ledové koleje, které zapříčiňují další dopravní potíže a nehody.

Krajští silničáři žádali o výjimku, aby se mohla solit alespoň cesta třeba mezi Adršpachem a Pěkovem, ale povolení zatím nedostali.

Tentokrát se v pondělí naštěstí jednalo jen o krátkodobé sněžení, a tak se cesty brzy podařilo udržet opět sjízdné.

„Stahovali jsme sníh častěji, a tak se to podařilo zvládnout. Bojovali jsme se sněhem průběžně. Musíme se s tím poprat, s tím se nedá nic dělat. Na silnicích už je jen trochu rozježděného sněhu, ale je únor, tak se s tím musí počítat," řekl včera starosta Teplic nad Metují Milan Brandejs.

Sněhovou nadílku zvládli odklízet i v sousedním Adršpachu. „Z našeho pohledu se o žádnou kalamitu nejednalo. Nebylo to nic neobvyklého. Sníh jsme průběžně odklízeli a vše jsme udrželi sjízdné, i když nemůžeme na silnice používat sůl. Jsme tady na to zvyklí. Včera už bylo vše bez problémů," sdělila Kateřina Tomková z obecního úřadu v Adršpachu.