Minulý týden byla společně s dalšími jedenácti finalistkami pozvána do Prahy, kde se v kuchyňském studiu firmy Miele konala společná prezentace cukroví. Každá soutěžící představila porotě, složené ze známých moderátorů televize NOVA, svůj výrobek, který zároveň nabídla k ochutnávce. Na porotě bylo, aby vybrala to nejlepší cukroví, což bylo, jak se na závěr všichni porotci shodli, velice těžké, jelikož všechny výrobky byly na vysoké úrovni a srovnatelné.
Před porotu předstoupila i Jana Havlová. Popsala celý postup výroby a svěřila se, že tento recept dostala před pětačtyřiceti lety od své známé a od té doby toto cukroví peče a všem v rodině chutná.
„Cukroví je z lineckého těsta. Musejí se vyrobit dvě placky, světlá a tmavá, ty se potom postupně vrství na sebe a mezi ně se dává náplň. Potom se to musí zatížit a nechat zvláčnět, tak je výroba zdlouhavější. Nakonec se to polije čokoládou, nakrájí a ozdobí mandlí," popsala výrobek Havlová.
Kristina Kloubková ji pochválila, že cukroví je krásné a Rey Koranteng si zase liboval, jak je chutné. Reye ještě zajímalo, kolik druhů cukroví na Vánoce ještě peče.
„Dříve jsem pekla okolo pětadvaceti druhů, ale dnes jsme s manželem sami dva, tak peču jen do patnácti," odpověděla Jana Havlová.
Oporou byla vnučka
Po prezentaci opadla ze soutěžící veškerá tréma a začala si setkání finalistek plně užívat. Svěřila se, že původně do Prahy nechtěla vůbec jet. Když ji všichni přemlouvali, souhlasila, ovšem pod podmínkou, že s ní pojede vnučka. Ta jí byla po celou dobu velkou oporou. Jak se svěřila vnučka Michaela Mertlíková, babičku má ráda a je jí velkým vzorem. Prozradila, že zásluhou babičky je také to, že ji naučila péct.
„Vánoční cukroví také peču a veškerou inspiraci mám od babičky. U plotny jsem asistovala už od malička a stále mně to baví. Dnes už cukroví pečeme převážně s mamkou a starší sestrou doma samy, ale babičce občas také pomůžu. Teď tam spíš ale chodíme ujídat," řekla s úsměvem Michaela Mertlíková.
V pražském kuchyňském studiu Miele bylo ještě pro finalistky připravena prezentace nové kuchařské knížky a ukázka přípravy a pečení perníčků. Na závěr všechny finalistky obdržely dárky od Deníku a od firmy Miele, mezi kterými byla kuchařka a krásná digitální kuchyňská váha. „Jsem ráda, že mě přemluvili a nakonec jsem jela. Moc se mně tady líbilo a určitě stálo za to soutěžit. Ale před odjezdem to bylo velké nervování. Porota byla velmi příjemná a jsem ráda, že jim moje cukroví chutnalo," pochválila akci Jana Havlová.
Všech dvanáct receptů na vánoční cukroví, které se probojovaly až do pražského finále, si můžete přečíst 5. prosince v příloze „Deník plný pečení", který bude součástí všech regionálních deníků.