Kdyby požadované miliony měly město a obce uhradit ze svého rozpočtu, peníze by hledaly jen těžko a musely by třeba omezit některé investice. Už dříve Úřad pro ochranu hospodářské soutěže vyměřil za stejnou věc svazku pokutu ve výši 400 tisíc korun.

„Zcela zásadně nesouhlasíme s jakoukoliv vratkou," řekl starosta Jaroměře a předseda svazku obcí Jiří Klepsa. Svazek už finančnímu úřadu zaslal vysvětlení k celé věci a nyní čeká na v pořadí už třetí rozhodnutí finančního úřadu v této kauze.

Celý spor se točí okolo toho, zda bylo losování transparentní nebo nikoliv, zda mělo dojít k přečíslování pořadí uchazečů o zakázku přímo před losováním. Podle úřadů, které udělily pokuty, svazek neumožnil přečíslování firem, když to jedna z nich navrhla.

Předseda svazku Jiří Klepsa však namítá, že jeden z uchazečů sice požadoval přečíslování pořadí účastníků, jenže poté, co se mu dostalo vyjádření k této věci, svůj požadavek stáhl, netrval na něm a losování se uskutečnilo. Navíc u losování byla přítomna zástupkyně Státního fondu životního prostředí, která nic závadného neshledala. Výběrové řízení se uskutečnilo v režii na to najaté externí firmy, která jej měla zabezpečit.

„Nedošlo k zamítnutí požadavku kohokoliv z uchazečů, to je jednoznačné. Byl vznesen požadavek jednoho z uchazečů, kterých bylo dohromady asi 24. Došlo k uvědomění toho uchazeče, že pokud trvá na námitce, tak bude protokolována. Na základě toho, jak praví notářský zápis, kde je to zaznamenáno, ten uchazeč netrval na své námitce a mohlo dojít následně k losování. Nedošlo nikde k zamítnutí. Ten spor se kromě dalších věcí, protože to vysvětlení má asi devět stran, tak se týká toho, že nedošlo nikde k zamítnutí požadavku uchazeče tak, jak je to napsáno v rozhodnutí finančního úřadu," uvedl Jiří Klepsa.

Bojují, aby peníze vracet nemuseli

Svazek se hodlá proti rozhodnutí i proti vracení peněz bránit.

„Nechci předjímat, protože to bude rozhodnutí valné hromady, ale předpokládám, že pokud by došlo k finálnímu rozhodnutí finančního úřadu a vratka by byla vyměřena v ať už stávající nebo jakékoliv jiné výši, tak využijeme všech opravných prostředků vůči ministerstvu financí, tzn. budeme jednoznačně žádat o prominutí," uvedl Jiří Klepsa.

Stejně tak už svazek podal i rozklad proti rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Zatím však nemá další výsledek. Podle Petra Rafaje, předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, však bylo přečíslování zájemců na místě před losováním jedinou možností, jak zajistit a kontrolovat transparentnost výběru. Podle něj tak mohl zadavatel zakázky minimalizovat případnou manipulaci losovacího zařízení.

Téma i pro zastupitele

Hrozba vracení několika milionů korun rozdmýchala diskusi na červnovém jednání jaroměřského zastupitelstva.

Například zastupitel Otto Salač k rozhodnutí finančního úřadu uvedl, že doufá, že se vše v dobré obrátí, protože představa, aby se vracelo devět milionů a 999 tisíc korun, se mu nelíbí. „Pokud by toto mělo přijít k úhradě městu, respektive větší část, protože pokud se nemýlím, tak poměr mezi Jaroměří a ostatními obcemi je nějak 88:12, v těchto procentech tak nějak, tak z tohoto pohledu si neumím představit, že toto by měli platit občané města," řekl Otto Salač.

Protože se jedná o velkou částku asi devíti milionů, což představuje pro rozpočet města poměrně velkou investiční činnost, pak by se podle něj mělo přemýšlet, kdo by částku měl uhradit. Například zda by to neměla být firma, která byla najatá na to, aby zdárný průběh soutěže zabezpečila. „Doufám, že se tuto věc podaří zvrátit, i když mám silné mrazení v zádech. Pakliže by k tomu nedošlo, je potřeba začít uvažovat o tom, kdo tu částku uhradí. Zásadně odmítám, aby tato částka byla hrazena z rozpočtu města, pokud by došlo k tomu nejhoršímu," doplnil Otto Salač.

Opoziční zastupitelka Iva Rudolecká chtěla vědět, jakou osobní odpovědnost pociťuje starosta Jiří Klepsa. Ten jí odpověděl: „Stejnou jako vy za svá jednání v zastupitelstvu do této chvíle od té chvíle, co jste složila slib." Na to Rudolecká reagovala slovy: „Pane starosto, nemohu se spokojit s vaší odpovědí, já jsem nezpůsobila škodu deset milionů městu Jaroměř." Klepsa reagoval slovy: „Já také ne."

Podle Rudolecké budou s dalšími odvoláními také narůstat náklady advokátní kanceláře, která svazku obcí pomáhá s reakcemi a odvoláními proti rozhodnutí finančního úřadu či Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Podle starosty se však svazek bez advokátní kanceláře nemá možnost bránit, protože nikdo by takové materiály nebyl schopen dát jen tak dohromady. Rudolecká však tvrdila: „Troufám si na tomto místě prorokovat, že není síly, která by dokázala tu velice trefnou, na tuto věc přiléhající argumentaci soudu změnit."

Do věci se vložil zastupitel Josef Hovorka. Nechce prý v žádném případě predikovat, jak dopadne rozhodnutí finančního úřadu, ale upozornil na to, že město Jaroměř a svazek obcí získal majetek kanalizací v hodnotě nějakých asi 160 milionů korun. To podle něj není žádná malá částka. Jestli bude muset svazek zaplatit nějakou část jako vratku dotace, tak by to podle něj sice město zatížilo, ale je zapotřebí si také uvědomit, že město získalo obrovský majetek, ke kterému by jinak nepřišlo.

Vznikne městu vracením škoda?

Otto Salač ale upozornil, že kdyby byla dotace zkrácena a musela by se vracet částka vyměřená finančním úřadem, pak z právního pohledu na hospodaření města vznikla škoda, protože dotace mohla být vyšší. „Pakliže k tomu dojde, tak se tak na to musíme dívat," upozornil.

Podle zastupitelky Silvie Králové pokud dojde k dalšímu rozhodnutí finančního úřadu a bude se muset část peněz vracet, pak si stejně bude nutno vyžádat stanovisko advokáta, protože zastupitelé asi neposoudí všechny materiály.

Zastupitelka Iva Rudolecká na to reagovala slovy, že advokáti pracují na zakázku, to znamená, že jaké vyznění bude předmětem objednávky, tak bude právní rozbor vypadat a jediný, kdo to rozhodne, bude podle ní až soud. Město bude muset podle ní mít opatrovníka, který bude činit kroky v zájmu města a ne prý v zájmu starosty.

Na to zareagoval Jiří Klepsa. „Co tím myslíte, zájem starosty? Buďte konkrétní jednou v životě," vyzval Rudoleckou Klepsa. „Jaký je rozdíl mezi zájmem města a zájmem starosty, vysvětlete to tady zastupitelům," chtěl po ní. „Kromě vás, pane starosto, to všichni chápou," odpověděla. „To je jediné, na co se vzmůžete," dodal starosta Klepsa.

Čisté Labe z Jaroměřska» Projekt Čisté Labe z Jaroměřska byl podpořený více než stomilionovou dotací z Operačního fondu životní prostředí. Zahrnoval 16 kilometrů kanalizací v obcích Starý Ples, Josefov, Hořenice, Semonice, Jezbiny, vodovody v Hořenicích a Semonicích a přepojení čističky Josefov na čističku v Jaroměři. Tendr na dodavatele vyhrálo sdružení Jaroměřsko složené ze stavebních firem VCES a BAK, které nabídlo cenu 141,4 milionu korun včetně DPH. Stavba trvala od srpna 2011 do července 2013. Projekt externě zajišťovaly firmy Allowance a Dabona.

» Dobrovolný svazek obcí Jaroměřsko nyní jako investor buduje druhou etapu projektu Čisté Labe z Jaroměřska. Staví se kanalizace v obcích Dolany, Čáslavky, Rychnovek, Zvole, Jasenná a Šestajovice. Soutěž na dodavatele s cenou 172 milionů korun včetně DPH vyhrálo Sdružení čisté Labe složené z firem BAK a CGM Czech. Stavba má skončit do podzimu.

» Na soutěž z roku 2011 se finanční úřad a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zaměřil po loňské kontrole Ministerstva životního prostředí. To vedle Jaroměře zkontrolovalo dalších 87 projektů za celkem více než pět miliard korun. Netransparentní výběr dodavatelů našlo u 14 projektů za více než miliardu korun.