K získání titulu musela škola splnit náročná kritéria programu včetně ekologické analýzy a plánu zlepšení, na kterém spolupracují sami žáci.

Ekoškola (Eco-Schools) je mezinárodní program, v rámci kterého se žáci učí o environmentálních tématech a zároveň sami usilují o minimalizaci a třídění odpadů, úspory energie či vody a zlepšení životního prostředí školy a jejího okolí. Zakládají celoškolní pracovní tým Ekoškoly, vytvářejí si vlastní ekokodex, analyzují současnou situaci na škole v uvedených oblastech a navrhují zlepšení, která se snaží posléze naplnit.

Do programu Ekoškola je zapojeno 21 000 škol ze 40 zemí z celého světa. Titul Ekoškola mají kromě evropských zemí např. školy v Jihoafrické republice, Maroku, Portoriku, Chile, Kazachstánu, Rusku a v dalších zemích.

„Uvědomujeme si, jak je pro naši budoucnost důležité čisté životní prostředí. Nikdo z nás se nechce topit v hromadách odpadků nebo se dusit výfukovými plyny z aut a jednou z cest, jak bojovat za lepší budoucnost je i ekologická výuka nastupující generace. Z tohoto důvodu je program Ekoškola nesmírně důležitý a cenný pro nás pro všechny,“ řekl mluvčí Provident Financial Ondřej Holoubek.

Program Ekoškola v ČR koordinuje Sdružení Tereza. Při realizaci programu poskytuje Sdružení TEREZA školám odbornou pomoc, metodické materiály a konzultace. Podílí se tak na zavádění kvalitní environmentální výchovy do škol. (dop)