Tentokrát útok přichází z vlastních řad. Španělský konzervativní kněz Juan Fernández Krohn totiž nesouhlasí s tím, že papež reformuje církev. Považuje ho za agenta sovětské KGB, který má církev změnami rozvrátit. Na Jana Pavla II. si přichystal nůž, některé zdroje hovoří o bajonetu.

Dárcem je kardinál, který promluvil

Mnoho let se ani nevědělo, že papež byl zraněn. Útočníka měl včas zastavit dav. Látku potřísněnou krví církevní hodnostáři schovali. Až před čtyřmi roky promluvil krakovský arcibiskup a papežova dlouholetá pravá ruka kardinál Stanisław Dziwisz. Přiznal, že Jan Pavel II., kterého vloni prohlásili za blahoslaveného, byl lehce zraněn na ruce.

Minulý týden v pátek právě kardinál Dziwisz část látky se zaschlou krví z tohoto incidentu daroval věřícím z Nového Hrádku. Ti doufají, že v nebi teď budou mít větší zastání. Látku umístili do zdobeného relikviáře, který dali do svého kostela. Na oltář k nohám Panny Marie, ke které se často obracel i sám papež.

Jedním z devítičlenné skupinky Novohrádeckých, kteří relikvii od kardinála z Krakova přivezli, byl Pavel Sobotka.

„Moc si toho vážíme. Zřejmě v celé Královéhradecké diecézi je to jediný ostatek Jana Pavla II.. Věřící věří, že blahoslavení nebo svatí, kteří jsou blízko, mohou pomoci v prosbách a modlitbách. Jan Pavel II. je teď tam někde nahoře takovým naším přímluvcem," vysvětluje Pavel Sobotka.

Audienci u kardinála označil za příjemné setkání: „Pan kardinál působí, jako kdyby byl mladším bratrem papeže Jana Pavla II.."

Relikvii pro svou farnost získal kněz František Hofman. Ten Dziwiszovi při návštěvě věnoval knihu o Novém Hrádku, která vyšla letos a jejíž část je psána v polštině.

Starosta Nového Hrádku Zdeněk Drašnar, ačkoli není věřící, považuje získání relikvie do městyse za významnou událost.

„Z hlediska duchovního to má pro věřící lidi veliký význam," říká starosta.

Čtěte také: Kněz: Všechno teď půjde lépe