Týdny trvající bitva o osud soukromé nemocnice ve Vrchlabí, která v osobě krajského náměstka a zároveň ředitele nemocnice Vladimíra Drymla rozvrátila královéhradeckou ČSSD, vypadá po včerejšku buď jako neuvěřitelná blamáž, nebo jako dobře sehrané politické divadlo.

Zánik ani odkup soukromé nemocnice ve Vrchlabí Královéhradeckým krajem se totiž, zdá se, konat nebude.

Její majitel Alexandr Seidl totiž předložil krajským vyjednavačům nabídku, kterou oni sami označili za zajímavou. Seidl je ochoten nemocnici provozovat dál stejně jako doposud. Má však podmínku, aby kraj začal přispívat na provoz Lékařské služby první pomoci; a to šesti miliony korun ročně.

Skandály stíhaný Dryml, který propagoval odkup nemocnice krajem, včera zároveň přišel o první ze svých funkcí. Z postu předsedy jej odvolalo představenstvo krajského zdravotnického holdingu, který nemocnice v kraji spravuje.

Náhlá změna postoje?

Majitel soukromé nemocnice ve Vrchlabí Alexandr Seidl včera předložil krajským vyjednavačům nabídku, která se asi neodmítá.
Doposud přes svého ředitele a zároveň v jedné osobě náměstka hradeckého hejtmana Vladimíra Drymla tlačil na kraj, aby nemocnici odkoupil. Hrozil, že jinak ji zavře.

Drymlovi se ale ve vedení kraje nejspíš odpočítávají poslední dny a včerejší nabídka Seidla krajským vyjednavačům najednou vypadala úplně jinak.
Dávejte mi šest milionů ročně jako dotaci na provoz Lékařské služby první pomoci a nemocnici budu provozovat dál, řekl jim Seidl.
„Kraj ve svém posudku napsal, že by musel LSPP v případě odkupu nemocnice dotovat ročně šesti miliony korun. Tak jsem řekl, dejte mi je a já budu nemocnici provozovat dál,“ uvedl Seidl.

Na otázku Deníku, proč s takovým požadavkem nepřišel dříve, řekl: „Třemi dopisy i osobně jsem o dotování LSPP žádal předcházejícího šéfa zdravotnického holdingu Rostislava Všetečku (ODS – pozn. red.), ale ten mi jasně řekl, že nám nic nedá.“

„Je to určitě zajímavá nabídka,“ potvrdil jeden z vyjednavačů, krajský radní Vladimír Derner. Ještě tento týden s nabídkou seznámí své kolegy v krajské vládě.

Vedle toho Seidl nabídl kraji také možnost odkupu jen některých částí nemocnice, které by kraj potřeboval.

Spor o cenu nemocnice

Zatímco Seidl odmítá jít při případném prodeji nemocnice pod 125 milionů znaleckého posudku, kraj minulý týden zveřejnil audit, podle kterého má nemocnice cenu sotva 45 milionů. Proti odkupu nemocnice se poté postavila i zdravotnická komise krajského zastupitelstva.

Spor o prodej vrchlabské nemocnice byl jednou z hlavních roznětek současné aféry náměstka hejtmana Vladimíra Drymla. Ten navzdory části ČSSD prosazuje odkup nemocnice krajem za Seidlem požadovanou cenu. Dryml je přitom jakožto stávající ředitel špitálu ve střetu zájmů.

O osudu nemocnice se má rozhodovat na krajském zastupitelstvu 22. ledna. Na stejném zasedání se bude hlasovat i o odvolání Drymla z funkcí v krajské radě.

Včera přišel o první, když ho nové představenstvo zdravotnického holdingu, který spravuje nemocnice v kraji, odvolalo z postu svého předsedy. Novým šéfem se stal hejtman kraje Lubomír Franc.

Bylo to přitom tak trochu o Drymlovi bez Drymla. Skandály propíraný náměstek na jednání ani nepřišel.

Představenstvo také jmenovalo nového ředitele holdingu. Či spíše staronového, do funkce se po měsíci vrátil Josef Prokeš. Ten byl ředitelem holdingu do chvíle, než ho po říjnových krajských volbách vystřídal Rostislav Všetečka, Do té doby byl předsedou představenstva. Všetečka na funkci ředitele holdingu rezignoval minulý týden.

Tiskové prohlášení Vladimíra Drymla (originální dokument)
Tiskové prohlášení Vladimíra Drymla

Tiskové prohlášení Vladimíra Drymla, ředitele vrchlabské nemocnice

Ředitel Česko-německé horské nemocnice Krkonoše ve Vrchlabí je v šoku z chování hejtmana kraje i některých představitelů ČSSD, kteří matou veřejnost tvrzením, že mají odborný znalecký posudek ve výši 45 245 290 Kč.

Při jednání se zástupci kraje dne 12. 1. 2009 vyšlo najevo, že žádný odborný znalecký posudek neexistuje, mimo odborného znaleckého posudku předloženého vlastníkem nemocnice na částku 126 838 290 Kč.

Dále vyšlo najevo, že kraj neuhrazoval nemocnici cca 2 roky lékařskou službu první pomoci, kterou zrušil.Zástupci kraje přiznali, že nemocnice nemůže existovat bez provozní dotace minimálně 6 milionů korun ročně. Ostatní nemocnice holdingu přitom dostávají mnohonásobně vyšší dotace na provoz, úhradu LSPP a to se nemluví o dotacích na investice.

Majitel nemocnice si nechá prověřit postup kraje, zda se nejedná o nekalou hospodářskou soutěž a úmyslné poškozování soukromé nemocnice ze strany kraje.

Kraj by měl oznámit veřejnosti, kolik zaplatil za bezcenný tzv. znalecký posudek.

Laik se diví a odborníci žasnou.

Vladimír Dryml, ředitel nemocnice

Zápis z jednání ČNHM s Krajským úřadem Královéhradeckého kraje

#nahled|https://g.denik.cz/17/b3/dryml_zapis_jednani_denik-galerie.jpg|https://g.denik.cz/17/b3/dryml_zapis_jednani.jpg|Zápis z jednání ČNHN s Krajským úřadem Královéhradeckého kraje#
#nahled|https://g.denik.cz/17/c6/dryml_zapis_jednani2_denik-galerie.jpg|https://g.denik.cz/17/c6/dryml_zapis_jednani2.jpg|Zápis z jednání ČNHN a KÚ KHR, 2. list#