„To může klidně nastat,“ domnívá se Dana Kracíková, ředitelka Oblastní nemocnice Jičín, pod níž spadá také novobydžovská nemocnice.

„Z Nového Bydžova je to do Hradce blízko. Otevřeně říkám, že na takové přidání zdroje nemáme. Na letošní rok jsme slíbili sestrám šestiprocentní navýšení průměrného platu a to jsme schopni naplnit,“ uvedla ředitelka. Dodala, že v současné době nedostatek zdravotních sester nemají.

Jako nespravedlivý krok, který povede k odchodu sester z okresních a krajských nemocnic vidí vládou schválené zvýšení platů předseda Krajského zdravotního výboru Jiří Veselý. „Přidáno dostanou sestry ve fakultních nemocnicích, které mají již nyní plat kolem 25 tisíc korun,“ říká. „Zdravotní sestry z ostatních nemocnic kraje mají tarifní platy kolem patnácti tisíc a i s příplatky za služby jsou jejich platy řádově o tři tisíce korun nižší. A to i přesto, že v posledních třech letech byly jejich platy každoročně o šest procent navyšovány. Na červencové přidání jednotlivé nemocnice rozhodně nemají finanční zdroje,“ prohlásil Veselý.

Naopak Fakultní nemocnice v Hradci Králové by díky tomuto vládnímu opatřením mohla snížit zhruba dvacetičlenný podstav zdravotních sester. Největší nedostatek sester pociťuje dětská klinika a centrální operační sály. Podle hlavní sestry Hany Ulrychové je patnáctiprocentní zvýšení platů krokem, který bude mít smysl spíš z dlouhodobého hlediska. „Nyní pomůže jen částečně. Zdravotní sestry totiž na trhu práce nejsou,“ řekla Hana Ulrychová.