První taková svatba

„Tomáš i Táňa byli prvním párem v České republice, který měl svatbu ve studené vodě. Do Náchoda se vracejí rádi, mají tady spoustu známých. Proto jsme se i rozhodli svatbu zopakovat," vysvětlil organizátor akce Petr Kocián z náchodského oddílu dálkového a zimního plavání, které akci pořádá a dodal: „Konečně se také ozvala zima a ochladilo se. Voda měla jeden a půl stupně Celsia, teplota vzduchu byla tři stupně pod nulou."

Rekordní účast

Na akci přišlo a přijelo celkem 52 plavců, což byla podle Petra Kociána zatím nejvyšší účast. „Bylo to ohromné, rok od roku je to lepší. Přijeli plavci z Polska, Prahy, Pardubic, Hradce Králové, Chocně, Dobrušky i Červeného Kostelce," vyjmenoval Kocián.

Někteří z plavců zažili dokonce i křest Metují. To než vstoupili do vody, polil je Petr Kocián v rouše jeptišky vodou nabranou z řeky.

A poté pronesl: „Křtím tě řekou Metují, ať po těle tě nic nebolí." Ti plavci, kteří už dosáhli plnoletosti, si mohli dát na kuráž štamprličku něčeho ostřejšího a za bujaré podpory přihlížejících plavali několik desítek metrů směrem k mostu.

Mezi plavci byl i teprve patnáctiletý Aleš Cedidla z Náchoda, kterého přišla podpořit celá rodina. „Syn začal se zimním plaváním na podzim. Už vyzkoušel vodu v Praze, Chrudimi, Chocni a samozřejmě i v Náchodě," řekla maminka Monika a prozradila, že otužování baví celou rodinu a udržuje je v dobré kondici.

„Máme na zahradě bazén a v něm se otužujeme. Nebo si třeba ve čtyři hodiny ráno dáme studenou sprchu. Příjemně nás to rozproudí a dodá energii na celý den," popsala příjemné pocity po otužování. Se smíchem přiznala, že ona sama je stydlivá a před veřejností by do řeky rozhodně nevlezla.

A jak se plavání v Metují líbilo synovi? „Poprvé jsem plaval v takhle studené vodě. Je mi dobře, jen trochu necítím prsty na rukách," řekl bezprostředně po vylezení z vody mladík v masce kouzelníka. „Mám rád trochu adrenalin a chtěl jsem si dokázat, že to zvládnu," dodal s úsměvem a spěchal se ohřát.