Podnětem k řešení tohoto problému se stala řada dotazů a stížností, zprávy od městské policie i každodenní rozhovory vedení města s obyvateli. Na základě toho se zjistilo, že jedním z hlavních problémů souvisejících s čistými ulicemi a upravenými parky není pouze frekvence jejich úklidu pracovníky technických služeb, ale zejména lidská arogance a bezohlednost některých pejskařů, kteří při venčení nejsou schopní odklidit pozůstatek trávení svého psa do odpadkového koše.

Na facebookových stránkách Nového Města na to upozornil novoměstský místostarosta Michal Beseda. „Protože počet psích hromádek začal zejména v průběhu letošní mírné zimy dosahovat katastrofických rozměrů, dovolujeme si touto formou požádat všechny majitele psů, aby exkrementy svých čtyřnohých přátel uklízeli," vyzval všechny vlastníky psů a požádal je: „Pomozte nám, prosím, upozorňovat a kultivovat ty bezohledné mezi vámi, protože jejich chování kazí i vaši pověst. Ani my, ani občané nosící nám na ukázku své boty s rozšlápnutým psím lejnem, nejsme schopni zjistit viníka a stín podezření proto padá na všechny pejskaře."

Na kontrolu nejvíce znečišťovaných míst se nyní ještě více zaměří městská policie.

Kromě parků se jedná například i o méně frekventované ulice a proluky jako třeba za Komerční bankou. Pokud by ani tato opatření nebyla účinná, je prý město připraveno zjišťovat znečišťovatele prostřednictvím rozmístěných fotopastí.

„O fotopastech uvažujeme pokud zvýšený dozor městské policie nezabere. Tato zařízení umí nejen fotit, ale i nahrávat video, takže zdokumentují celý průběh venčení pejska včetně úklidu či neúklidu," vysvětlil Michal Beseda.

Pokuta může činit až 20 tisíc korun

Nutno připomenout, že v Novém městě nad Metují platí obecně závazná Vyhláška o regulaci pohybu psů a jiného zvířectva na veřejných prostranstvích. Porušení této vyhlášky je možné stíhat jako přestupek. „Městská policie může udělit v případě neuklizení psího exkrementu blokovou pokutou ve výši jednoho tisíce korun na místě, nebo postoupit přestupek do správního řízení, kde je možné udělit pokutu až do výše dvaceti tisíc korun," vyčíslil místostarosta možné postihy.

Pejskaři chtějí více odpadkových košů

Upozornění a snaha města s touto problematikou něco dělat se setkala s kladnými ohlasy. Například Simona Havrdová navrhuje, že by bylo vhodné přidat nějaké odpadkové koše, a to hlavně v Krčíně. „My poctivě po psovi sbíráme, ale chodit s tím přes půl Krčína je opravdu trapné," reaguje v diskuzi na facebooku mladá žena a přidává radu, že případné krádeže těchto košů by vyřešilo jejich připevnění řetízkem. „Jinak se sbíráním souhlasím," dodává na závěr.

Další uživatelka této sociální sítě, která vystupuje jako Mishell Zelená, se do diskuze připojila s tím, že prý v ulicích Třešňová, Na Františku, U Dubu a V Aleji koše úplně schází. „Popelnice místních obyvatel nejsou přístupné, což je vcelku logické, ale zmiňované exkrementy nelze nikde vyhodit a chodit se sáčkem v ruce většinu procházky je značně nepříjemné," přiznává a vzápětí doplňuje: „Máme malého yorkšírského teriéra, vše sbíráme i přes stávající situaci. To, co náš pes „vyprodukuje", je naprosté nic proti psům větších plemen, kteří často nechávají své „pozdravy" i nám na trávníku za domem, což je v letních měsících opravdu „radost" upravovat sekačkou," stěžuje si. Byla by ráda, aby se tato věc brala v potaz a situace se řešila.

Také kynolog Jiří Bárta souhlasí, aby ve městě přibyly odpadkové koše. Sáčky na exkrementy, které město poskytuje, jsou podle něho jen polovičním řešením, i když prý velmi dobrým a vítaným. „Věřím, že si městský úřad dokáže poradit i s tímto problémem. Nejvíce znečištění se děje večer za tmy, kdy není kontrola veřejnosti," míní v diskuzi.

Město prověřuje rozmístění košů

Na základě reakcí pejskařů vedení města v současné době prověřuje rozmístění odpadkových košů, aby byly k dispozici v těch nejoblíbenějších místech pro venčení psů. „Neuvažujeme o rozmístění stojanů se sáčky na psí exkrementy. V minulosti je, bohužel, během několika dnů zničili vandalové," posteskl si místostarosta.

V Novém Městě nad Metují je přihlášených celkem 720 psů. Jejich majitelé mají při placení ročního poplatku možnost vyzvednout si bezplatně plastové sáčky na psí výkaly. O ně zřejmě mnozí asi nemají zájem, nebo se je nenaučili používat.