Letošní ocenění celkem sedmi pedagogů a těch, kteří se dětem aktivně věnují, se uskutečnilo ve středu odpoledne v obřadní síni náchodské radnice.
Slavnostní odpoledne zahájil starosta města Jan Birke, který společně s místostarostkou Drahomírou Benešovou a vedoucím odboru sociálních věcí a školství Pavlem Schumou předal jednotlivá ocenění.

Předávání titulů se zúčastnil i Jan Dvořák z Krajského úřadu Královéhradeckého kraje a zástupci jednotlivých školských zařízení, Střediska volného času Déčko a Loutkové scény Dětem pro radost.

Atmosféru tohoto milého setkání zpříjemnilo vystoupení pěveckého souboru ZŠ T. G. Masaryka pod vedením Kláry Bydžovské.

„Máte moji hlubokou úctu a respekt, že jste schopni čelit mnohdy nepříjemným záležitostem, které vaše povolání přináší. Dávno pryč jsou doby, kdy zlobivý žák byl řešen, a teď mi promiňte ten výraz, jedním pohlavkem, dnes je situace mnohem složitější," uvedl s patřičným uznáním starosta města Jan Birke a dodal, že poděkování si samozřejmě zaslouží všichni pedagogové, kteří děti nejen učí, ale i vychovávají a věnují jim spoustu svého času.

Město Náchod ocenilo pedagogy, mezi něž patřil František Majer, učitel ZŠ Komenského, který vede děti k lásce ke sportu. Jeho náplní práce je výuka tělesné a sportovní výchovy, stará se školní pozemek, řadu let je metodikem prevence proti negativním jevům v dětských kolektivech. Snaží se dětem předat myšlenku, že umění prohrát a přesto se nevzdávat patří k životu.

Další oceněnou byla Daniela Janáčková, vychovatelka školní družiny při ZŠ TGM, která má na starost především žáky prvních a druhých tříd a snaží se je od začátku vést ke kamarádství a bezkonfliktnosti. V zájmové činnosti je učí oblíbené práci s počítačem.

Titul Pedagog roku získala i Alexandra Felklová, učitelka ZŠ Náchod – Plhov, jež je jednou z mála, která je ve škole od jejího otevření v roce 1983. Její aprobací je český jazyk a výtvarná výchova, ale vyučovala také anglický jazyk a je instruktorkou lyžařských kurzů. Vždy učila děti nadhledu a vstřícnosti.

Ocenění obdržela i Alena Kosinková, učitelka MŠ Vančurova, která se zasloužila o zaměření školky na ekologii a učení dětí pozitivnímu vztahu k přírodě. Její zásluhou se školka zapojila do celostátního ekologického programu „Mrkvička".

Titul si odnášela i Bohumila Čonková, učitelka ZUŠ Náchod vyučující sólový zpěv. Díky jejímu odhodlání, obětavosti a píli dosahují její žáci cenných úspěchů na okresní, krajské i celostátní úrovni.

Dojetí z titulu neskrývala ani Tereza Išová, pedagog volného času SVČ Déčko, jež je vedoucí výtvarného oddělení a vyučuje i břišní tanec. Pravidelně pořádá zábavně – vzdělávací programy pro mateřské školy a pomáhá při pořádání ostatních velkých akcí.

Ocenění za aktivní práci s dětmi obdržel i Jaroslav Šotola z Loutkové scény Dětem pro radost, který je nepostradatelným členem souboru od roku 1968.