Na světě je mimořádné vydání Náchodského zpravodaje, které vyšlo k nedožitým 90. narozeninám Josefa Škvoreckého. „Od všech aktérů, kteří tenkrát vzpomínali na spisovatele při velmi emotivním setkání v divadle, se mi podařilo získat texty. Jednalo se o spolupracovníky či přátele Škvoreckého," uvedla historička Lydia Baštecká, která mimořádné vydání zpravodaje připravila.

MIMOŘÁDNÉ vydání zpravodaje připravila historička Lydia Baštecká.„Domnívám se, že to není tak špatné, že svazek vyšel až o dva roky později, protože jsme do něho mohli zahrnout i akce, které se uskutečnily k nedožitému jubileu spisovatele," zhodnotila Baštecká.

Kromě vzpomínek, osobních vyznání a projevů, které zazněly při vzpomínkovém večeru, se ve zpravodaji nacházejí i texty k odhalení lavičky se sochou Škvoreckého či pomníčku na náchodském hřbitově. „Vydání doplňují také fotografie ze spisovatelova dětství či mládí, snímky z natáčení filmu Gentleman Josef Škvorecký v Torontu i fotka hrobu z Toronta," upřesnila Baštecká a dodala: „Ač je to útlý svazek, obsahuje vše, co jsme si přáli. Je dobře, že vyšel právě nyní."

Mimořádný zpravodaj, který v počtu 500 kusů vydalo město Náchod, je zdarma k dostání v budově městského úřadu. Obdrží ho také všichni autoři, kteří do něho přispěli, a vdova po Josefu Škvoreckém Zdena Salivarová Škvorecká.