8. června v době od 8 do 16 hodin uspořádá Den otevřených dveří spojený s tematickou výstavou vedut a vyobrazení měst.

Jak uvedla Lydia Baštecká, ředitelka náchodského archivu, na výstavě se představí část z bohatého souboru historických vedut z období let 1620 1850.

Návštěvníci budou zajisté překvapeni

„Obrazový materiál uložený v archivech je pro svoji estetickou a dokumentární hodnotu předmětem stále rostoucího zájmu veřejnosti, a proto byl zvolen tento typ prezentace. Vyobrazení měst či jejich částí, ať už to jsou mědirytiny, kresby nebo litografie, se nejčastěji vyskytují na tovaryšských a výučních listech, které vydávaly jednotlivé cechy," řekla Baštecká s tím, že návštěvníci budou překvapeni, kam až se mladíci z regionu při svých tovaryšských cestách dostali.

V archivu hledají zatoulané doklady

„Ve své době měly tyto dokumenty hlavně praktický význam, sloužily totiž jako důležitý důkaz o vyučení a získané praxi a umožňovaly svým držitelům ucházet se o možnost provozování řemesla ve městě," vysvětlila ředitelka náchodského archivu s tím, že obdobně i dnes často přicházejí lidé do archivu a hledají tam doklad o svém vyučení či absolvování školy, který se jim v běhu času někam zatoulal.

Proto pracovníci archivu nabídnou v rámci akce i konkrétní informace o tom, co lze pro doložení školní docházky jakéhokoli typu a úrovně v archivu nalézt, co naopak ne, případně kam jinam se se svou žádostí obrátit.

K dispozici budou také starší sborníky

Součástí Dne otevřených dveří bude také instruktáž o možnostech vyhledávání digitalizovaných archiválií na webu, k dispozici budou i starší ročníky sborníku Stopami dějin Náchodska.