Vzhledem k tomu, že mezi lidmi roste zájem o malé urnové hroby a ubývá i volných míst na velké hroby, musí některá města v regionu tuto situaci řešit rozšířením hřbitovů či novými prostory k pohřbívání.

Hledají zesnulým nové prostory

Jedním z měst, kde tyto problémy nastaly, je Nové Město nad Metují. Tam je nynější pohřebiště v centru města zcela zaplněné, a tak se intenzivně hledá vhodný prostor, kde by bylo možné nabídnout důstojné místo pro odpočinek zesnulých.

Jedním z návrhů je zřídit nový hřbitov v lokalitě nad Výrovem, tedy na skalách na protějším břehu Metuje směrem od historického centra. Obyvatelům se to ale moc nelíbí. Poukazují na to, že tato lokalita by byla pro některé obyvatele příliš vzdálená," upozornil při nedávné besedě, zastupitel Jiří Hladík. Dodal, že velkou část návštěvníků hřbitovů tvoří starší lidé a pro ně je tato lokalita poměrně těžko dostupná.

Na besedě padly i další návrhy, kde by bylo možné nové pohřebiště zřídit. Většina jich ale naráží na majetkoprávní vztahy ke zmíněným pozemkům. Kde nakonec nové pohřebiště vznikne, se nadále jedná.

Dřeviny jsou v havarijním stavu

Z důvodu nedostatečné kapacity pohřbívacích míst stávajícího pohřebiště ve Starém Městě v Náchodě, je nutné toto místo posledního odpočinku rozšířit. Nejhorší situace je u malých urnových hrobů.

Ještě před rozšířením je však nezbytná revitalizace tamní zeleně. „Vzhledem k tomu, že se jedná o prostor veřejný a často navštěvovaný, je nutné co nejdříve přistoupit k obnově zeleně, protože velká část dřevin začíná být v havarijním stavu," upozornila mluvčí náchodské radnice Nina Adlof. Dodala, že s obnovou zeleně se začne hned po Dušičkách.

Hlavní skladbu dřevin na městském hřbitově tvoří břízy, sakury, stříbrné smrky a zeravy neboli túje. Většina z těchto dřevin, zejména břízy a sakury, je nyní ve fázi velmi rychlého stárnutí pletiv, křehnutí dřeva a nástupu patogenů. Tím se tyto dřeviny stávají velmi nebezpečnými, přestože na první pohled vypadají vitálně a svěže zeleně. Musí se nahradit novými zdravými stromky. Například sakurovou alej by měla nahradit alej z růžově kvetoucích hlohů.

Je také potřeba ošetřit velkou část stávajících dřevin, které ohrožují bezpečnost. Následovat bude dosadba stromů ve volných místech. Dřeviny by měly být v kombinaci krátkověkých a dlouhověkých, aby se v budoucnu neopakoval problém s náhlým odumíráním většiny stromů během krátké doby a hřbitov tak nemusel zůstat téměř bez vzrostlé zeleně, jako to hrozí nyní.

„Práce by měly být ukončené v květnu příštího roku. V současnosti probíhá zadávací řízení na dodavatele prací," dodala Adlof.

Úprava komunikace i nové parkoviště

Po obnově zeleně přijde na řadu rekonstrukce komunikace před hřbitovem, a to včetně aleje. „Rozšíření samotného hřbitova, které by mělo být v části pod obřadní síní k parkovišti, připravujeme. Mělo by navazovat na obnovu zeleně a úpravu komunikace. Je nutné udělat také parkoviště, a to v místě toho stávajícího," uvedl místostarosta Náchoda Tomáš Šubert. Ujistil, že místa k pohřbívání zatím jsou a vše se připravuje tak, aby nedošlo k problémům. Rozšířeného hřbitova by se občané prý mohli dočkat přibližně za dva až tři roky.

V Hronově zatím problém s hrobovými místy nemají. I když ve spodní třetině hřbitova je kvůli výskytu spodní vody zákaz pohřbívání, tak v další části je hrobových míst dostatek. Nabízejí se zde také místa, o která předchozí nájemci neprojevili při prodloužení smlouvy zájem.

„Problém s místy není ani v urnovém háji, tam o umístění uren moc velký zájem není, protože se nachází až v horní části hřbitova. Lidem se do kopce moc chodit nechce. Jedná se především o starší občany a pro ně to je špatně přístupné. Nabízíme také možnost rozptýlení, ale rozptylová loučka je také až v horní části hřbitova," informovala referentka odboru majetku městského úřadu Hana Lišková. 

Na své blízké můžete zavzpomínat i ZDE.