Zákazníci takové vyhledávají stále více nejen kvůli chuti, ale i kvalitě jídla. Na jedné straně je to trend moderní gastronomie, na druhé také návrat k poctivé domácí kuchyni. Ostatně kdo by si nechtěl pochutnat třeba na pořádné sekané jako od paní domácí a ne té z polotovarů, nebo na řízku, který se nežvýká jako guma, ale na jazyku se rozplývá. Takových příkladů by se našla celá řada. Své o tom dnes už vědí mnozí provozovatelé restaurací.
Moderní gastronomii se věnují třeba v kuchyni náchodského Hotelu U Beránka. „Snažíme se vařit hlavně z kvalitních produktů, které nakupujeme od dodavatelů z regionu. Mluvím například o dodavateli masa, protože bereme zásadně jen to nejkvalitnější maso od pana řezníka Vacka," říká ředitel hotelu Roman Rajský.

Zákazníci to mnohdy ani netuší, ale když se objeví na talíři na dochucení například svěží bylinky, je to proto, že kuchyně má svého dodavatele. „Máme na Náchodsku velkého pěstitele bylinek, který nám je dováží přímo čerstvé. Je to neuvěřitelné, jak třeba rukola od něj nádherně voní, má nádherné zdravé velké listy. Takové bylinky bychom od dodavatelů z velkoobchodů možná ani nedostali," dodává Roman Rajský mladší, který s otcem restauraci provozuje.

Aby vyhověli moderním trendům, snaží se i v každodenním poledním menu stejně jako v klasické nabídce jídelního lístku nabídnout hostům něco navíc. „Snažíme se být kreativní, aby nabídka byla kvalitní a zároveň zajímavá, aby lidé nedostávali stále jen guláš, výpečky a smažený sýr," říká Rajský.
Dnes už se menu moderní kuchyně neobejde třeba bez sezonních pokrmů. Tak by to totiž v gastronomii mělo být. „Nedávno byla zvěřinová sezona, takže se podávala čerstvá zvěřina. Stále jsou však restaurace, které mají zvěřinu v nabídce nepřetržitě nebo zvěřinové hody dělají několikrát do roka, přitom je to záležitost vysloveně podzimu. Lidé se ale těmto gastronomickým zvyklostem stále více učí," říká Roman Rajský.

Myslí se i na nabídku pro ty, kteří rádi mlsají sladké. Každý den čerstvé domácí zákusky dováží Lázeňská cukrárna z Bělovsi.

Řada hostů už se kvalitu naučila ocenit. „Snažíme se celý náš gastronomický život o to, aby svou práci člověk dělal poctivě, staral se o hosty. Úspěch totiž přináší poctivost a kvalita. Občas se něco nepovede, stává se to, ale všichni jsme jen lidé. Když se však na Beránek podíváme, když jsme ho přebírali, a když se na něj koukneme dnes, tak počet zákazníků enormně stoupl a lidé se sem rádi vrací," dodává Roman Rajský.

Moderní a kvalitní gastronomie, to prý však není žádná legrace, ale dřina. Navíc region Náchodska má určité možnosti i meze, podle toho se musí na určité hranici držet zároveň ceny. „Musíme balancovat na té hraně a přitom se snažit nabízet sortiment a služby na co nejvyšší úrovni," dodává Roman Rajský mladší.

Lidé se moderní gastronomii učí

Kuchař Jan Holeček, který několik let působil ve Švýcarsku a dnes vaří na Čertovce v Pekle u Nového Města nad Metují, potvrzuje, že lidé v poslední době už pomalu začínají doceňovat regionální kuchyni a sezonní jídla.

„Pomalu začínají hledat restaurace, kde je příjemná obsluha a dostanou něco jiného než katův šleh a svíčkovou s okoralým knedlíkem a rozmixovanými brusinkami," soudí. Na druhou stranu je podle něj někdy těžké uspokojit hosty, kteří jsou zvyklí třeba na rizoto jako ze školní jídelny nebo stále na „smažák".

Lidé se však podle něj stále více učí nejen poznat a ocenit kvalitu, ale také dodržovat nabídky sezony. Bohužel tady prý neexistuje taková škála jako třeba v zahraničí. „Ve Švýcarsku jsem šel ráno na trh, rozhlédl se, nakoupil a podle toho, co měli, vařil. Bohužel tady takové možnosti nejsou. Švýcaři třeba kladou velký důraz na čerstvou zeleninu a hodně ctí sezonu a období. Neexistuje, aby někdo chtěl jahody v zimě, protože rostou v létě, a tak když je jejich sezona, jedí se jahody. Když zase začne sezona chřestu, jí se chřest. Ve Švýcarsku zákazník nenarazí na restauraci, kde by měli chřest sterilovaný. České restaurace nabízejí jídla s chřestem jako největší lahůdku, avšak není nic horšího než chřest sterilovaný," podotýká Jan Holeček.