Nový multifunkční rentgen je nejen moderním, ale především univerzálním zařízením nejvyšší výkonnostní třídy s možností angiografických vyšetření, pomocí kterých se dá provádět po vstříknutí kontrastní látky například vyšetření cév.

Předchozí rentgen byl 13 let starý. To je v moderní medicíně rozdíl jako mezi embéčkem a novým mercedesem. Výhodou nového přístroje je nejen jednodušší obsluha, ale především snadnější přístup k vyšetřovanému i nižší dávka záření pro pacienty a zaměstnance díky plné digitalizaci obrazu. Navíc starý přístroj už neměl rok technickou podporu.

„Na starý přístroj už nebyly náhradní díly, čímž hrozilo, že se výkony a navazující vyšetření přestanou provádět. Tím by se v podstatě omezila zdravotní péče v našem špitále, v největší nemocnici kraje," uvedl primář radiologického oddělení Petr Kohoutek.

Přístroj totiž pokrývá veškeré požadavky na taková vyšetření ať už v rámci pacientů přímo v náchodské nemocnici, tak i pacientů z nemocnic okolních.

„Vyšetřuje se na něm hlavně zažívací trubice, trávicí trakt, provádí se na něm urologická vyšetření pro dospělé i pro děti. Děláme na tom také angioplastiky, což děláme jako jediná krajská nemocnice. Pan primář Papík na tom dělá endoskopická vyšetření žlučových cest, slinivky břišní, žaludku plus navazující intervenční výkony," dodal primář.

Nemocnice pořídila přístroj za 12,8 milionů korun včetně DPH. Deseti miliony přispěl Královéhradecký kraj, zbytek hradila nemocnice ze svých zdrojů.

Nový přístroj je jedním z řešení problémů, které nemocnice má. Čeká totiž na velkou obnovu spočívající ve výstavbě nových pavilonů, které se následně měly vybavovat moderními přístroji. Nové pavilony, především ten centrální s operačními sály, měly už v příštím roce stát. Ovšem půjde-li vše hladce, kopne se do země na konci příštího roku (O důvodech jsme už dříve mnohokrát informovali). S ohledem na to však nemocnice v posledních letech pořizovala vybavení a zdravotnické zařízení minimálně, čekala totiž, že vše nakoupí až do nových prostor. Když však stavba nabrala několikaleté zdržení, stěžovali si na špatný stav primáři a kraj musel situaci začít skutečně konkrétně řešit. Staré technické vybavení totiž ohrožuje nejen chod nemocnice, ale především léčbu pacientů. Do nemocnice proto kromě 50 milionů na oddlužení krajští zastupitelé v červnu poslali i 18 milionů na řešení havárií a problémů. Co je zapotřebí koupit, to po dohodě sepsali jednotliví primáři. Jde třeba o postele na nejfrekventovanější oddělení či řešení stavu operačních sálů, jejichž provoz povoluje hygiena v současných podmínkách jen pod podmínkou rychlé výstavby nových.

„Jsem rád, že jsem součástí toho týmu, který spolu se zdejšími lékaři nastavil parametry pro přechodné období během rekonstrukce nemocnice. Co bylo řečeno a vedením kraje slíbeno, je naplňováno, o čem svědčí i tento nový přístroj. Jsem tomu rád i jako starosta města, kde je největší krajská nemocnice," uvedl náchodský starosta a krajský zastupitel Jan Birke, který se na domluvě a řešení s primáři podílel.

Hejtman Lubomír Franc uvedl, že do nemocnice zřejmě zamíří ještě další peníze. „Včera se finalizovala podoba rozpočtové změny, která bude projednávána v září v zastupitelstvu. Tam byly uvolněny další peníze, dalších 10 milionů korun, a dohodli jsme se s vedením nemocnice a zdravotnického holdingu, jaký bude postup při dalších větších akcích, co se týká operačních sálů a dalších věcí," řekl hejtman.

Připomněl, že v pondělí krajští radní vybrali vítěze výběrového řízení na prováděcí projektovou dokumentaci na první etapu modernizace nemocnice, tedy na několik let slibovanou stavbu za více než miliardu. „Předpokládám, že do čtrnácti dnů bude podepsána smlouva a bude pokračovat proces, který bude v příštím roce na podzim, jak doufám, zakončen zahájením rekonstrukce," prohlásil Franc.